Salvamontiştii au refăcut podeţele distruse de viitură din Masivul Retezat
Toate traseele principale din Masivul Retezat sunt practicabile pentru drumeţie, la acest sfârşit de săptămână.
07 Iulie 2018, 15:18
Salvamontiştii din judeţul Hunedoara au reuşit să repare principalele poduri şi podeţe ce au fost distruse de o viitură puternică în luna iunie, a declarat vineri, pentru AGERPRES, şeful Serviciului Public Judeţean Salvamont Hunedoara, Ovidiu Bodean.
Potrivit acestuia, probleme mai sunt doar la drumul spre Poiana Pelegii, unde accesul este restricţionat din cauza pericolului de surpare a carosabilului.
"Toate traseele turistice pedestre sunt deschise. Am refăcut câteva podeţe, unele provizoriu, însă aproape toate râurile se pot trece, fără mari probleme, în zona de creastă. Drumul spre Poiana Pelegii este închis pentru că prezintă câteva zone afectate. Va trebui o investiţie majoră acolo pentru a putea fi redeschis în siguranţă pentru turişt", a apreciat Bodean.
Şeful Salvamont Hunedoara a menţionat că au fost reabilitate drumurile de acces spre cabanele Cârnic şi Pietrele, astfel că acum pot fi folosite de echipajele de intervenţie în cazul unor acţiuni de salvare, dar şi de cabanieri pentru aprovizionare cu tractorul.
Acţiunile de refacere a podeţelor vor continua spre Cabana Genţiana, în zona Curba Soacrei, şi pe Valea Stânişorii, unde se va interveni la puntea principală spre Cabana Pietrele.
Salvamontiştii sunt prezenţi la punctele de permanenţă şi oferă informaţiile necesare turiştilor, astfel încât aceştia să nu aibă probleme pe munte.
"Toate punctele de permanenţă sunt deschise, începând cu Râuşor, Pietrele şi continuând cu Bucura, Zănoaga, Poiana Pelegii şi Buta. Salvamontiştii sunt acolo, patrulează şi oferă informaţiile necesare turiştilor pentru ca drumeţiile acestora pe munte să se desfăşoare în condiţii de siguranţă", a dat asigurări Bodean.
Pentru acest sfârşit de săptămână şeful Salvamont Hunedoara a recomandat turiştilor care doresc să urce pe munte, să fie pregătiţi cu bocanci, haine mai groase şi pelerine de ploaie, dar şi cu saci de dormit care să reziste la temperaturi scăzute, deoarece la peste 2.000 de metri altitudine, în zona lacurilor Bucura şi Zănoaga, termometrul scade pe timp de noapte până la 6 grade Celsius.
Sursa: AGERPRES