Și-au încheiat minivacanţa la spital, cu mâini şi cu picioare rupte
Medicii de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Reşiţa au fost asaltaţi în acest weekend prelungit de foarte mulţi cărăşeni care şi-au fracturat mâinile şi picioarele.
25 Ianuarie 2022, 05:14
Aceștia au căzut pe zăpadă sau pe gheaţă. Dacă în anii trecuţi cei mai mulţi dintre pacienţii care au ajuns la urgenţe erau vârstnici, de această dată şi tinerii au avut nevoie de îngrijiri medicale, după ce s-au accidentat în staţiunile montane din judeţ.
"Au ajuns persoane la spital cu traumatisme, cu mâini, picioare rupte, cu luxaţii; au fost şi câteva accidente de schi, dar nu majore; a crescut foarte mult numărul prezentărilor în urgenţe cu această patologie ca traumă. În general au fost 20-25 de pacienţi accidentaţi în 24 de ore, lucru care este aproape dublu faţă de normal" - a declarat medicul Emil Bunda.
Pentru că temperaturile se menţin scăzute în această perioadă în Caraş-Severin, medicii Spitalului Judeţean de Urgenţă Reşiţa îndeamnă oamenii să rămână la domiciliu dimineaţa şi seara sau, dacă sunt nevoiţi să iasă din casă, să îşi protejeze extremităţile care sunt cele mai expuse la degerături.
"Protecţie înseamnă în primul rând îmbrăcăminte adecvată temperaturilor ambientale. Ar fi indicat să evităm cât mai mult ieşitul afară la temperaturi foarte mici, adică dimineaţa şi seara, pentru că atunci sunt cele mai scăzute temperaturi, extremităţile sunt foarte sensibile şi expuse, şi acolo apar degerăturile; aşa că ar fi indicat să purtăm îmbrăcăminte adecvată - mănuşi, căciulă, încălţăminte de bună calitate."
Cei mai expuşi la degerături în această perioadă geroasă sunt copiii, vârstnicii şi gravidele, dar şi persoanele care suferă de boli cronice. Atunci când au traumatisme, oamenii sunt îndemnaţi să vină cât mai repede la spital, pentru că fără o evaluare clinică şi imagistică complicaţiile sunt multiple" - atrage atenţia medicul Emil Bunda.
RADOR
Foto: Pixabay