Sirenele vor răsuna miercuri în mai multe orașe din țară, pentru un exerciţiu de verificare a sistemelor de alarmare
Exerciţiul are loc în contextul organizării evenimentului Săptămâna Protecţiei Civile, la nivel naţional şi va avea loc miercuri, 1 martie, începând cu ora 10:00, anunţă Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) din Braşov.
28 Februarie 2023, 14:18
"Recomandăm cetăţenilor să rămână calmi şi să urmărească informările noastre. Pentru a evita panica, informaţi şi membrii familiei", au transmis reprezentanţii ISU Braşov.
În judeţul Mureş, sirenele vor suna între orele 10:00 şi 11:00.
În judeţul Covasna, sirenele vor în intervalul orar 10:00-10:30, iar autorităţile transmit populaţiei să nu intre în panică.
Cu această ocazie, autorităţile reamintesc cetăţenilor că sirenele transmit semnale audio diferite, în funcţie de tipul evenimentului.
Semnalul de alarmă aeriană se compune din 15 sunete, a patru secunde fiecare, cu pauză de patru secunde fiecare. Pentru sirenele cu aer comprimat, semnalul se compune din 15 sunete a două secunde fiecare, cu pauză de două secunde între ele.
Semnalul de alarmă la dezastre se compune din cinci sunete, a câte 16 secunde fiecare, cu pauză de zece secunde între ele. Pentru sirenele cu aer comprimat, semnalul se compune din cinci sunete a câte opt secunde fiecare, cu pauză de cinci secunde între ele.
Semnalul de încetare a alarmei se compune dintr-un sunet continuu de aceeaşi intensitate, cu durată de două minute, iar pentru sirenele cu aer comprimat, durata este de un minut.
"Săptămâna protecţiei civile" se derulează în toată ţara, în perioada 25 februarie - 4 martie, şi cuprinde mai multe activităţi menite să dezvolte comportamentul preventiv, adică românii se pot familiariza cu măsurile şi regulile ce trebuie avute în vedere în cazul producerii unor situaţii de urgenţă.
Un exercițiu de alarmare publică pentru verificarea sirenelor este o acțiune planificată și coordonată de autoritățile locale și naționale pentru a testa funcționarea sirenelor de alarmare publică și pentru a verifica dacă acestea pot fi auzite și recunoscute de către comunitate.
Acest exercițiu este important pentru a asigura că sistemul de alarmare publică funcționează corect în cazul unui dezastru natural sau a altor situații de urgență. În timpul exercițiului, sirenele sunt activate și menținute timp de câteva minute, iar oamenii sunt informați în prealabil cu privire la data și ora când se va desfășura acest exercițiu, astfel încât să nu fie luați prin surprindere de sunetul sirenelor.
Scopul exercițiului de alarmare publică este de a testa funcționarea și acoperirea sirenelor de alarmare, de a verifica dacă sunetul sirenelor este clar și puternic și de a informa publicul despre importanța sirenelor de alarmare în cazul unei situații de urgență.
Foto: pixabay