1 Decembrie/Ceremonii militare, religioase şi manifestări culturale, de Ziua Naţională, în toată ţara
Autorităţile centrale şi locale au organizat, duminică, în toată ţara, ceremonii militare şi religioase, dar şi manifestări culturale, cu ocazia Zilei Naţionale a României.
01 Decembrie 2024, 15:51
*** BRAŞOV
Câteva mii de persoane au participat duminică, în zona centrală a municipiului Braşov, la tradiţionala ceremonie militară şi religioasă organizată cu prilejul zilei de 1 Decembrie.
Festivităţile din acest sunt mai scurte ca în alţi ani, de data aceasta lipsind retragerea cu torţe din timpul serii, dar şi spectacolul aviatic, cu care braşovenii sunt obişnuiţi.
Au prezentat onorul aproximativ 200 de militari - aparţinând structurilor MAI şi MApN, precum şi Grupului de luptă din cadrul Forţelor Terestre Avansate din Cincu - care, anul acesta, au defilat fără tehnica din dotare.
La eveniment au fost prezente, totodată, oficialităţi locale, comandanţi de mari unităţi şi unităţi din Garnizoana Braşov, veterani, cadre militare în rezervă şi în retragere.
*** BRĂILA
Peste 1.500 de persoane au luat parte duminică, la manifestările dedicate Zilei Naţionale, organizate în Piaţa Independenţei din Brăila. Programul s-a deschis cu un ceremonial militar-religios, apoi a urmat mesajul prefectului Iulian Timofei.
'Această zi ne reaminteşte de curajul, sacrificiul şi înţelepciunea celor care au luptat pentru libertatea şi unitatea noastră. Ei au fost inspiraţi de dorinţa de a crea o naţiune puternică, bazată pe valori comune, solidaritate şi respect reciproc. România este mai mult decât o ţară, este casa noastră comună, unde tradiţiile, cultura şi istoria se împletesc armonios. Fiecare dintre noi contribuie la identitatea acestei naţiuni prin muncă, prin talent, prin spirit civic. Stă în puterea şi eforturile noastre să materializăm credinţa românilor într-o lume a democraţiei şi a siguranţei, a demnităţii naţionale. (...) Să privim această zi ca pe o oportunitate de a ne arăta recunoştinţa faţă de cei care scris istoria şi să ne reafirmăm dorinţa de a păstra vie flacăra identităţii noastre naţionale', a declarat prefectul Iulian Timofei.
Programul a continuat cu defilarea militarilor prezenţi la eveniment, care fac parte din Flotila Fluvială 'Mihail Kogălniceanu' Brăila, Batalionul 285 Artilerie 'Vlaicu Vodă', Regimentul 528 ISR 'Vlad Ţepeş', Penitenciarul Brăila, Centrul de Detenţie Tichileşti şi Muzica Militară a Garnizoanei Brăila.
Manifestările dedicate Zilei Naţionale a României s-au încheiat la Brăila cu depuneri de jerbe de flori cu însemnele naţionale la monumentul sublocotenentului-erou Ecaterina Teodoroiu.
*** BUZĂU
Premierul Marcel Ciolacu a fost prezent, duminică, la evenimentele dedicate Zilei Naţionale a României desfăşurate în municipiul Buzău, ocazie cu care a depus o coroană de flori în cinstea eroilor neamului la Cimitirul Eroilor.
Duminică, 1 decembrie, începând cu ora 12,00, Calea Eroilor din municipiul Buzău a găzduit acţiunile dedicate Zilei Naţionale a României. Cu această ocazie, Garnizoana Buzău, în colaborare cu Instituţia Prefectului, Consiliul Judeţean şi Primăria Municipiului Buzău, a organizat o ceremonie militară şi religioasă cu depuneri de coroane şi jerbe de flori urmată de o defilare a personal din cadrul unităţilor militare din garnizoană.
*** CLUJ
Câteva mii de persoane au participat şi la manifestările oficiale dedicate Zilei Naţionale a României, organizate în Piaţa 'Avram Iancu' din Cluj-Napoca.
Clujenii, care, în marea lor majoritate, purtau steaguri tricolore în mâini, au asistat, duminică, la o defilare militară la care au participat aproximativ 300 de militari din Ministerul Apărării Naţionale, Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Justiţiei, Societatea Naţională de Cruce Roşie-Filiala Cluj.
În cadrul ceremoniilor, un tricolor de mari dimensiuni a fost derulat pe întreaga faţadă a Cercului Militar, acţiune desfăşurată cu ajutorul pompierilor.
'Astăzi, în această zi de 1 decembrie 2024, Ziua Naţională a României, este momentul în care privim înspre istoria noastră bogată şi înainte, înspre un viitor plin de speranţă. Acum 106 ani, înaintaşii noştri au visat la o Românie unită, liberă şi demnă, au luptat cu curaj şi sacrificiu pentru ca noi să putem trăi astăzi în pace şi prosperitate. Le suntem profund recunoscători pentru moştenirea pe care ne-au lăsat-o. Clujul, inima Transilvaniei, a fost mereu simbol al unităţii în diversitate. Aici, oamenii de diferite etnii şi confesiuni au trăit şi au muncit împreună, construind o comunitate puternică şi vibrantă. Suntem un exemplu de armonie şi toleranţă, valori pe care trebuie să le preţuim şi să le transmitem generaţiilor viitoare', a declarat, în cadrul manifestărilor, prefectul judeţului Cluj, Irina Munteanu.
Pe parcursul zilei au fost depuse coroane de flori la statuia lui Mihai Viteazul, vor fi susţinute o serie de concerte, iar în cursul serii va fi pornit iluminatul festiv în tot oraşul.
*** CONSTANŢA
Ziua Naţională a fost sărbătorită la Constanţa cu un ceremonial militar şi religios, organizat la Monumentul Victoriei din Parcul Arheologic al Constanţei, la care au participat câteva sute de persoane.
Evenimentul, la care au fost prezenţi şi reprezentanţi ai administraţiei locale, a inclus depuneri de coroane, jerbe şi flori, defilarea gărzii de onoare, a detaşamentelor militarilor forţelor române navale, terestre, aeriene, precum şi un detaşament format din militari ai forţelor armate spaniole, dislocaţi la baza de la Mihail Kogălniceanu. La defilare au mai participat studenţi şi elevi militari ai instituţiilor de profil, un detaşament format din poliţişti locali, precum şi detaşamente de tineri reprezentanţi ai unor organizaţii neguvernamentale, liceeni şi şcolari.
Cu acelaşi prilej, fanfara militară cântă începând cu ora 13,30 pe platoul Sălii Sporturilor din municipiul Constanţa.
De la ora 17,00, se va desfăşura retragerea cu torţe a marinarilor militari, pe traseul Sala Sporturilor - Bulevardul Tomis - Strada Traian - Parcul Arheologic - Monumentul Victoriei.
*** DEVA
Ziua Naţională a României a fost sărbătorită, în principalele oraşe ale judeţului Hunedoara, printr-o serie de manifestări, în municipiul Deva ceremoniile desfăşurându-se în zona Cimitirului Eroilor, iar în municipiul Hunedoara în Centrul Istoric al localităţii.
'De 1 Decembrie, sărbătorim Ziua Naţională a României - un prilej de mândrie, recunoştinţă şi speranţă. Este momentul să ne amintim că forţa noastră stă în ceea ce ne uneşte, nu în ceea ce ne dezbină. Să păstrăm vie moştenirea celor care au făcut posibilă Marea Unire şi să construim împreună o societate bazată pe respect şi solidaritate. Să dăm dovadă de solidaritate, unitate, înţelepciune şi responsabilitate atunci când întâmpinăm provocările majore', a transmis, cu acest prilej, preşedintele Consiliului Judeţean Hunedoara, Laurenţiu Nistor.
La Deva, festivităţile vor continua duminică, la ora 18,00, cu un spectacol folcloric pregătit de Primăria şi Centrul Cultural 'Drăgan Muntean', în parcarea unui centru comercial, finalul acestuia fiind marcat de un foc de artificii.
În municipiul Hunedoara, iluminatul festiv de Crăciun va fi aprins la ora 17,45, în faţa Casei de Cultură, după care, în sala mare publicul este invitat la un spectacol oferit de Ansamblul Folcloric Haţegana. Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile.
*** FOCŞANI
Ziua Naţională a României a fost marcată printr-un scurt ceremonial militar şi religios, în Piaţa Unirii din municipiul Focşani, în prezenţa oficialităţilor judeţene şi locale, dar şi a câtorva sute de focşăneni.
Primarul Cristi Valentin Misăilă, care a primit onorul militarilor din Garnizoana Focşani, a făcut apel la consens şi unitate în discursul său.
'Acest context internaţional fragil, este un motiv mai mult decât suficient pentru ca noi toţi să fim precauţi cu direcţia în care alegem să se îndrepte România. România şi românii au nevoie de consens şi de unitate, nu de dezbinare. (...) De Ziua Naţională a României, mai mult ca oricând, vă îndemn să uităm ceea ce ne separă şi să ţinem cont doar de ceea ce ne uneşte pe toţi. Împreună, să visăm la România pe care ne-o dorim şi tot împreună să facem tot ce ţine de fiecare dintre noi pentru ca acest vis să devină realitate', a spus Cristi Misăilă.
Câteva sute de persoane, printre care foarte mulţi copii, s-au adunat în Piaţa Unirii pentru a-i admira pe militarii celor două brigăzi din Garnizoana Focşani, respectiv Brigada 282 Blindată 'Unirea Principatelor' şi Brigada 8 Rachete Operativ Tactice 'Alexandru Ioan Cuza'.
***IAŞI
Ceremonialul militar şi religios oficiat în Piaţa Palatului Culturii cu prilejul Zilei Naţionale a fost urmărit de mii de persoane din Iaşi şi alte judeţe învecinate, printre care şi copii.
Cu acest prilej, prefectul judeţului Iaşi, Felix Guzgă, a punctat că 'Ziua Naţională este 'cel mai bun prilej pentru a ne onora trecutul dar şi pentru a privi spre viitor cu speranţă'.
La rândul său, primarul Iaşiului, Mihai Chirica, a afirmat în discursul său că România 's-a născut şi a crescut la Iaşi'.
'Dragi ieşeni vă mulţumesc că aţi venit într-un număr atât de mare şi aţi adus cu voi copiii. Ei sunt viitorul nostru, pentru ei trebuie să facem tot ce putem în viaţă pentru a le oferi un viitor mai bun. Vin şi cu un sfat, să mai lăsăm telefoanele, să mai lăsăm tabletele, televizoarele. Ridicaţi-vă privirea către Cer, ridicaţi-vă privirea către cel de lângă dumneavoastră şi o să descoperiţi o altă lume, o să vedeţi câţi oameni frumoşi sunt în jurul nostru, ce frumoasă este lumea. O să vedeţi cât de multe lucruri puteţi descoperi doar ridicând privirea către cer. Haideţi să devenim mai înţelepţi, să ne întoarcem la valorile pe care strămoşii noştri ni le-au lăsat, haideţi să deschidem o carte, să mergem la o piesă de teatru, să ne plimbăm prin parc şi să descoperim cât de frumoasă este lumea pe care ne-a lăsat-o Dumnezeu', a spus primarul Iaşiului în discursul său.
*** MIERCUREA-CIUC
Peste o mie de persoane au participat, duminică, în centrul municipiului Miercurea-Ciuc, la ceremonialul militar şi religios dedicat Zilei Naţionale a României.
Locuitori ai oraşului şi oficialităţi s-au adunat la statuia Ostaşului Necunoscut, unde a fost intonat imnul naţional al României, a fost oficiată o slujbă religioasă de către episcopul ortodox al Covasnei şi Harghitei, Andrei Moldovan, împreună cu un sobor de preoţi, şi au fost depuse coroane de flori.
Prefectul Harghitei, Petres Sandor, a citit mesajul ministrului Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, cu ocazia Zilei Naţionale şi le-a transmis celor prezenţi şi în numele Instituţiei Prefectului, să aibă 'o sărbătoare demnă şi frumoasă'.
La rândul său, comandantul Brigăzii 61 Vânători de Munte 'General Virgil Bădulescu' din Miercurea-Ciuc, colonelul Cristian-Tiberiu Cristescu, a avut un mesaj pentru participanţii la eveniment.
'Văd mai multe generaţii, de la mic la mare, şi asta mă încurajează să vă spun că deşi fiecare generaţie îşi are povestea ei, cred că toate poveştile la un loc ne definesc ca neam şi pot să ne îndrepte către viitor. Nu este doar o zi în care să ne urăm 'La mulţi ani', consider că astăzi trebuie să ne îndreptăm mulţumirile către Dumnezeu, că existăm ca neam, către părinţii care ne-au crescut şi ne-au educat, către dascălii noştri şi nu doar atât', a afirmat colonelul.
La finalul manifestării a avut loc defilarea Gărzii de Onoare, formată din militari ai Brigăzii 61 Vânători de Munte 'General Virgil Bădulescu'.
Reprezentaţii Inspectoratului de Poliţie Judeţean, ai Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă şi a Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Harghita nu au participat la defilarea de 1 Decembrie, întrucât asigură ordinea şi siguranţa publică la alegerile parlamentare.
*** ORADEA
Aproape 6.000 de orădeni au participat, în faţa Catedralei ortodoxe şi în jurul statuii ecvestre a lui Mihai Viteazul, la festivitatea organizată cu ocazia Zilei Naţionale a României.
'România este stat naţional, suveran, independent, unitar şi indivizibil, iar astăzi, în faţa provocărilor lumii moderne, chemarea la unitate este mai actuală ca oricând. De Ziua Naţională, să ne amintim că România este mai mult decât un loc pe hartă - este patria şi familia noastră, limba noastră, tradiţiile şi visurile noastre pentru viitor. (...) În prezent, Statul Român îşi menţine capacitatea de a administra întreg teritoriul naţional şi de a păstra un mediu de linişte şi pace în ciuda tensiunilor existente în vecinătatea noastră. E momentul să dăm dovadă de unitate, să ne cinstim înaintaşii prin faptele noastre, să ne amintim mereu că suntem uniţi prin valorile cele mai de preţ: Patria, Familia şi Credinţa, şi să lucrăm împreună pentru binele tuturor românilor pentru a ţine vie iubirea faţă de naţiunea şi identitatea noastră', a spus, în cuvântul său, prefectul Marcel Dragoş.
Programul festiv aniversar a început cu întâmpinarea persoanei oficiale, salutul drapelului de luptă. Imnul Naţional a fost intonat de către corul şi orchestra de suflători ai Filarmonicii de Stat Oradea. După oficierea unei scurte slujbe religioase, au urmat două alocuţiuni din partea oficialităţilor, rostite de prefectul judeţului, Marcel Dragoş şi istoricul Radu Românaşu.
Momentele artistice au fost prezentate de un grup orchestral de la Palatul Copiilor. Corul şi o parte din instrumentiştii Filarmonicii au interpretat Imnul României şi cântecele patriotice Marşul lui Iancu şi Noi suntem români.
*** PLOIEŞTI
Mii de ploieşteni au participat, duminică, la manifestările dedicate Zilei Naţionale care s-au derulat în centrul municipiului, dar anul acesta au lipsit porţiile de fasole cu cârnaţi.
Primarul Mihai Poliţeanu a transmis, în discursul său, că viitorul nostru este în Uniunea Europeană şi în NATO, 'indiferent de imperfecţiunile acestora'.
'Suntem buni români atunci când dialogăm, când respectăm diferenţele, când admitem că ne putem înşela, când respectăm legea, iar a iubi ţara înseamnă a iubi oamenii de lângă noi. (...) Viitorul nostru este alături de oameni liberi şi naţiuni libere şi democratice, fără graniţe trasate de prejudecăţi sau falşi profeţi. Viitorul nostru este în Uniunea Europeană şi în NATO, indiferent de imperfecţiunile acestora', a spus edilul.
La rându său, preşedintele Consiliului Judeţean Prahova, Virgiliu Nanu, a afirmat că 1 Decembrie este nu doar despre trecut, ci şi despre prezent şi viitor.
'Astăzi, de 1 Decembrie, ne întoarcem către ceea ce ne defineşte cu adevărat - unitatea şi dragostea pentru această ţară. Este ziua în care ne reamintim că, indiferent de provocările pe care le întâlnim, suntem mai puternici atunci când suntem împreună. (...) Această zi nu este doar despre trecut, este şi despre prezent şi viitor, despre cum ştim să ne sprijinim unii pe alţii, despre cum ne implicăm pentru a transforma greutăţile în oportunităţi şi despre cum dorim să lăsăm în urma noastră o Românie mai bună', a spus Nanu.
*** RÂMNICU VÂLCEA
Ziua Naţională a fost marcată, duminică dimineaţa, de autorităţile judeţului şi reprezentanţii ai unor organizaţii neguvernamentale la Monumentul Independenţei din centrul municipiului Râmnicu Vâlcea, printr-un ceremonial militar şi religios la care au asistat câteva sute de persoane.
Ceremonialul, organizat de Garnizoana Râmnicu Vâlcea şi Instituţia Prefectului - Judeţul Vâlcea, a început la ora 10,00, cu salutul drapelului de luptă, urmat apoi de serviciul religios oficiat de un sobor de preoţi în frunte cu arhiepiscopul Râmnicului, ÎPS Varsanufie, şi de alocuţiunile autorităţilor.
'Ziua de astăzi trebuie să ne fie de învăţătură nouă, românilor, care astăzi, mai mult ca oricând şi în zilele care vor urm,a să vorbim despre unitate. Şi pentru că nu am fost creştinaţi cu sabia, românii trebuie să lase sabia în teacă şi să nu scoată sabia unii la alţii. Trebuie să fie uniţi în credinţă, în suflet şi, evident, în cuget. Avem dreptul noi, de aici de la Vâlcea, să vorbim despre aceste valori. Aceste valori importante pentru toată ţara, importante pentru toţi românii oriunde s-ar afla, pentru toţi vâlcenii oriunde s-ar afla, pentru că noi, de aici de la Vâlcea, am dat ţării imnul naţional al României. Noi de aici de la Vâlcea, am dat ţării tricolorul. Noi, de aici de la Vâlcea, am dat şi domnitorul primei unirii, Mihai Viteazul fiind botezat într-o biserică din Drăgoeşti', a afirmat preşedintele Consiliului Judeţean Vâlcea, Constantin Rădulescu.
Un mesaj de unitate a avut şi primarul din Râmnicu Vâlcea, Mircia Gutău, care a precizat că are încredere că poporul român ştie să aprecieze eforturile înaintaşilor ca să unească toţi românii.
'Sunt convins că felul în care România s-a încăpăţânat să nu dispară în confruntările geo-politice prin care a trecut din acel moment şi până azi s-a datorat faptului, că această construcţie a fost rezultatul voinţei populare şi nu a unui aranjament din afară. Şi tocmai de aceea, am încredere în viitorul bun şi sigur către care ne îndreptăm ca ţară şi ca popor. Depinde însă de fiecare dinte noi şi de alegerile pe care le facem, pentru ca acest viitor să fie unul cât mai potrivit pentru copiii şi nepoţii noştri', a spus primarul municipiului.
Discursurile autorităţilor au fost urmate de ceremonialul de depunere a coroanelor de flori şi o defilare a gărzii de onoare prin faţa Monumentului Independenţei.
*** TÂRGOVIŞTE
Manifestările prilejuite de Ziua Naţională a României, desfăşurate în Piaţa Tricolorului din Târgovişte, au cuprins ceremonii militare şi religioase, precum şi depuneri de coroane la Monumentul Eroilor.
Militarii din Garnizoana Târgovişte au fost aplaudaţi de cei veniţi să asiste la defilarea organizată în centrul municipiului.
'Sărbătorim Ziua Naţională, simbolul unităţii, demnităţii şi identităţii noastre naţionale. Marea Unire de la 1918 nu a fost doar un act istoric, ci o promisiune de viitor, o temelie pentru România modernă şi respectată. În calitate de prefect, vă îndemn să ne inspirăm din sacrificiul înaintaşilor noştri şi toate eforturile noastre de zi cu zi să fie dedicate construirii unui stat unitar, suveran, independent, unitar şi indivizibil, ataşat valorilor europene, păstrându-ne în acelaşi timp rădăcinile şi identitatea naţională. 1 Decembrie este mai mult decât istorie, este promisiunea noastră de a rămâne uniţi. La mulţi ani, România! La mulţi ani, români!', a transmis prefectul de Dâmboviţa, Emilian Rusu.
*** TÂRGU JIU
1 Decembrie a fost marcat, la Târgu Jiu, prin manifestări organizate în Piaţa Prefecturii, dar şi pe Bulevardul Constantin Brâncuşi.
Evenimentul a debutat la ora 9,00, în Piaţa Prefecturii, unde a avut loc instalarea gărzii de onoare, intonarea imnului de stat şi depunere de coroane de flori, continuând pe Bulevardul Constantin Brâncuşi, cu primirea oficialităţilor, intonarea imnului, alocuţiuni susţinute de autorităţile locale şi judeţene, defilarea Gărzii de Onoare, precum şi un moment artistic intitulat 'Noi suntem români', susţinut de Ansamblul Artistic Profesionist 'Doina Gorjului'.
De la ora 17,00, în Piaţa Prefecturii va avea loc un concert al artistului Horia Brenciu, urmând ca la 18,00 să fie pornit iluminatul ornamental pentru sărbătorile de iarnă.
*** TIMIŞOARA
Mii de timişoreni s-au adunat, duminică, în Piaţa Operei din Timişoara, pentru a sărbători Ziua Naţională a României, profitând şi de faptul că în seara precedentă a fost deschis Târgul de Crăciun şi a fost dat startul iluminatului public de sărbători.
În acest an, a lipsit ampla paradă militară, totul reducându-se la un program militar mai scurt, în care au defilat trei plutoane de militari, poliţişti locali şi pompieri, iar câteva avioane uşoare au survolat oraşul.
Membrii Asociaţiei de Reconstituiri Istorice au purtat echipamentul soldaţilor români din Primul Război Mondial şi au fost conduşi simbolic de 'generalul Virgil Economu', cel care s-a aflat în fruntea trupelor române care au intrat în Timişoara, la 3 august 1919, săvârşind unirea completă, prin alipirea Banatului la Regatul României.
A urmat ceremonialul religios de la Catedrala Mitropolitană.
De asemenea, foarte mulţi credincioşi prezenţi la liturghia de duminică din bisericile din Timişoara au purtat la piept insigne tricolore.
Zilei Naţionale a României i-au fost dedicate, la Timişoara, o serie de manifestări culturale.
*** TULCEA
Ziua Naţională a fost marcată, duminică dimineaţa, de autorităţi, elevi, reprezentanţi ai unor minorităţi naţionale şi ai unor organizaţii neguvernamentale la Cimitirul eroilor din oraşul Tulcea, printr-un ceremonial militar şi religios.
Ceremonia, organizată de Garnizoana Tulcea şi de Instituţia prefectului, a început la ora 9,00, cu salutul drapelului de luptă, care a fost urmat de un ceremonial religios şi de discursuri ale autorităţilor.
'Unirea României acum 106 ani este rezultatul poporului român şi mai ales a Primului Război Mondial, când, deşi am fost reduşi doar la Moldova, armata română a reuşit prin victoriile sale să împingă idealul românesc, acela de unire, la realizare', a declarat primarul municipiului, Ştefan Ilie.
Discursurile autorităţilor au fost urmate de ceremonialul de depunere a coroanelor de flori, un eveniment similar având loc la aceeaşi oră şi în oraşul Babadag, la Monumentul eroilor, potrivit Forţelor Navale Române.
*** VASLUI
Peste 1.000 de cetăţeni au participat, în Piaţa Centrului Civic a municipiului Vaslui, la manifestările organizate cu prilejul Zilei Naţionale a României.
Evenimentul a debutat cu o slujbă religioasă oficiată în memoria ostaşilor români şi a continuat cu alocuţiuni ale autorităţilor judeţene şi locale, prin care s-a făcut apel la unitate.
'Este ziua în care ne amintim că puterea noastră stă în unitate, în respectul faţă de valorile naţionale şi în mândria de a fi români. Vă îndemn să privim această zi nu ca pe o celebrare, ci şi ca pe o motivaţie de a lucra împreună pentru un viitor mai bun. Prin solidaritate, respect reciproc şi muncă, putem transforma judeţul Vaslui într-un exemplu de dezvoltare şi prosperitate. Să onorăm istoria, să ne păstrăm vii tradiţiile şi să avem curajul de a crede într-o Românie mai bună şi mai demnă', a spus preşedintele Consiliului Judeţean Vaslui, Ciprian Trifan.
Manifestările dedicate de 1 Decembrie au continuat cu depuneri de coroane la statuia lui Ştefan cel Mare şi cu o defilare. AGERPRES