5.000 de pompieri, pregătiţi să acţioneze în perioada sărbătorilor de iarnă
Pentru gestionarea tuturor solicitărilor primite, peste 5.000 de pompieri sunt pregătiţi să acţioneze, zilnic, pentru asigurarea protecţiei şi siguranţei cetăţenilor.
24 Decembrie 2021, 07:30
În acest sens, pompierii pot interveni cu peste 3.500 de mijloace tehnice, dintre care aproape 800 de echipaje de stingere, 136 de maşini de descarcerare, 324 ambulanţe SMURD tip B2, 31 de unităţi de terapie intensivă mobilă, 7 ambulanţe de terapie intensivă mobilă specializate în tratament neonatologic, precum şi 40 de autospeciale pentru transport personal şi victime multiple.
Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă vă recomandă respectarea a trei reguli simple:
1. Manifestaţi prudenţă maximă la utilizarea sobelor sau a altor echipamente folosite pentru încălzirea locuinţei. Stingeţi întotdeauna focul în sobă înainte de culcare şi nu folosiţi mijloace de încălzire (sobe, reşouri, calorifere electrice, aeroterme şi altele) cu defecte sau improvizaţii. Nu aprindeţi focul prin utilizarea lichidelor inflamabile. Orice mică improvizaţie poate conduce la evenimente cu pagube sau chiar cu pierderi de vieţi.
2. În al doilea rând, este foarte important să respectaţi câteva măsuri atunci când vorbim de amplasarea şi decorarea pomului de Crăciun. Ancoraţi bine bradul, nu folosiţi instalaţii ornamentale cu improvizaţii, nu lăsaţi în funcţiune instalaţiile electrice atunci când plecaţi de acasă, nu aprindeţi şi nu amplasaţi artificii sau lumânări în apropierea bradului. În doar câteva secunde, acesta se poate transforma într-o torţă! Lemnul de conifere este uşor inflamabil, iar atunci când se usucă, se aprinde şi mai uşor.
3. Cea de-a treia situaţie cu care ne confruntăm în această perioadă a anului este generată de utilizarea mijloacelor pirotehnice. Pe cât de spectaculoase sunt artificiile şi petardele, pe atât de periculoase pot fi dacă sunt folosite necorespunzător.
În ultimii ani au fost înregistrate cazuri când pompierii au acţionat pentru stingerea incendiilor generate de utilizare mijloacelor pirotehnice sau pentru acordarea asistenţei medicale de urgenţă persoanelor care au fost rănite de aceste obiecte. Pentru evitarea oricăror evenimente, nu permiteţi jocul copiilor cu petarde şi artificii. De asemenea, utilizarea lor se va realiza numai cu respectarea instrucţiunilor menţionate de producător.
RADOR
Foto: Pixabay