Analistul în energie Andrei Ilaş, despre creşterea preţurilor la energie şi gaze
Uniunea Europeană nu are pârghii pentru a determina Rusia să crească livrările de gaze.
17 Februarie 2022, 05:44
Iar cerinţa Uniunii de diminuare a contractelor pe termen lung a făcut Rusia să câştige de pe urma preţurilor spot mari la gaze. Practic, Federaţiei Rusă, având în vedere că nu mai vinde atât de mult prin contractele pe perioadă lungă, a devenit interesată în optimizarea comercială. Preţurile mari o avantajează, cresc foarte mulţi veniturile din livrările de gaze, iar pentru Moscova calculul a devenit unul aproape pur economic în mare parte a timpului. Acestea sunt câteva din concluziile unei dezbateri pe teme energetice, organizată astăzi la Bucureşti de Fundaţia "Friedrich Ebert". În ceea ce priveşte preţurile foarte mari la energie pentru populaţia din România s-a subliniat că acestea nu trebuie să fie acoperite doar de consumatorii finali.
Analistul în energie Andrei Ilaş a făcut o prezentare a situaţiei crizei energetice. El a spus că gazul este factorul care determină preţul la electricitate în Uniunea Europeană, pentru că peste tot în Europa centralele pe gaz sunt cele care stabilesc preţul în fiecare oră din an. Andrei Ilaş a precizat că de fapt este o criză a gazului, pentru că preţurile au crescut foarte mult şi acest lucru se reflectă şi în electricitate.
Andrei Ilaş: „Ce s-a întâmplat în 2020 pe piaţa de electricitate este că cererea a scăzut în toată Europa, între 1% şi 3% în 2020 în urma pandemiei de COVID. România e undeva la media europeană. În 2021 odată ce lumea s-a obişnuit cu nol normal, am asistat la o recuperare a cererii, practic, la niveluri apropiate de cele din 2019. În 2021, cererea de electricitate din România este la acelaşi nivel ca cea din 2019, din anul dinaintea pandemiei de COVID. Bineînţeles, revenirea cererii şi recuperare economică a pus presiune pe toată piaţa de electricitate şi pe piaţa de gaz. A fost cumva neaşteptată şi, în general, pandemia de COVID a produs anumite probleme pe lanţurile de aprovizionare. Practic cererea nu a putut fi deservită într-un timp foarte rapid şi de acolo preţurile destul de mari.”
Analistului în energie a explicat că sunt două tipuri de cauze care au dus la această criză: cele economice şi cauze legate de politica energetică. El a precizat: „China a importat cu 20% mai multe gaz natural decât în anii anteriori, creând astfel o cerere mai mare pe piaţă, iar Federaţia Rusă a livrat anul trecut mai puţin gaz către Europa decât în anul anterior, iar acest lucru l-a făcut nu la capacitatea la care ar fi putut să o facă. Andrei Ilaş a prezentat şi soluţiile care ar trebui să fie luate de fiecare ţară în această criză energetică şi anume: protejarea consumatorilor vulnerabili pe parcursul întregii tranziţii energetice cu accent pe creşterea veniturilor, eliminarea treptată şi accelerată a combustibililor fosili din mixul electric cărbune şi gaz şi investiţii masive în eficienţa energetică a clădirilor, dar şi în industrie.”
RADOR
Foto: Pixabay