Conferinţa pentru stabilirea priorităţilor tinerilor pentru viitorii aleşi
Consiliul Tineretului din România (CTR), federaţia reprezentativă a tinerilor şi organizaţiilor de şi pentru tineret din România a organizat între 12-14 ianuarie Conferinţa pentru stabilirea priorităţilor tinerilor pentru viitorii aleşi. Aceasta a avut loc în Bucureşti, la Biblioteca Centrală a Universităţii Naţionale de Ştiinţă şi Tehnologie POLITEHNICA Bucureşti, şi a reunit peste 170 de tineri şi actori relevanţi ai sectorului de tineret, care au discutat despre ce îşi doresc tinerii din România de la viitorii aleşi, în contextul inedit al anului electoral 2024.
17 Ianuarie 2024, 09:50
Participanţii au dezbătut timp de 3 zile, în cadrul a 18 de grupuri de lucru, despre nevoile şi dorinţele tinerilor din 6 domenii cheie:
* Democraţia şi participarea tinerilor;
* Accesul tinerilor la educaţie;
* Accesul tinerilor la piaţa muncii;
* Schimbări climatice şi sustenabilitate;
* Incluziune şi combaterea inegalităţilor;
* Sănătate mintală şi sănătate sexuală şi reproductivă.
În cadrul acestei conferinţe a avut loc şi o dezbatere la care au participat reprezentanţi ai societăţii civile tinere şi reprezentanţi a 4 organizaţii de tineret ale partidelor politice, respectiv: Tineretul Naţional Liberal, Tineretul Social Democrat, Uniunea Salvaţi România Tineret şi REPER Youth. Alături de tinerii participanţi, am dezbătut tematici precum: ce înseamnă alegerile din 2024 pentru tineri, cum putem contribui la o participare semnificativă a tinerilor la viaţa publică, ce priorităţi de tineret ar trebui să avem în vedere şi altele. În cadrul aceste dezbateri facilitată de CTR, tinerii au avut ocazia să adreseze invitaţilor întrebări cu privire la activitatea şi viziunea acestora.
Conferinţa pentru stabilirea priorităţilor tinerilor pentru viitorii aleşi a generat, astfel, sute de idei şi priorităţi de tineret corelate celor 6 domenii-umbrelă abordate. Acest eveniment programatic pentru mişcarea de tineret din România face parte dintr-un vast proces de creare a unor priorităţi de tineret pentru viitorii aleşi locali, parlamentari, europarlamentari, Preşedinte al României, dar şi pentru partidele politice şi viitorul Guvern.
Această conferinţă a fost organizată în cadrul proiectului Erasmus + 'Priorităţile tinerilor pentru viitorii aleşi', ale cărui obiective se înscriu în Manifestul CTR pentru Sporirea Participării Politice a Tinerilor şi Programul de Ambasadori ai Participării Politice a Tinerilor, iniţiative ale Consiliului Tineretului din România, desfăşurate sub umbrela campaniei 'Democraţie Aici / Democraţie Acum' a Consiliului Europei. Conferinţa a fost găzduită de Universitatea Naţională de Ştiinţă şi Tehnologie POLITEHNICA Bucureşti şi a beneficiat de interpretariat în limbaj mimico-gestual, asigurat de Asociaţia Naţională a Surzilor din România.
Persoane de contact pentru detalii suplimentare:
Valentina Ciobanu, valentina.ciobanu@ctr.ro,
Vicepreşedinte Politici Publice CTR, coordonatoarea proiectului 'Priorităţile tinerilor pentru viitorii aleşi', Manifestului pentru Sporirea Participării Politice a tinerilor şi Programului de Ambasadori ai Participării Politice a Tinerilor
Mircea Meriacri, mircea.meriacri@ctr.ro
Preşedinte CTR
Despre Consiliul Tineretului din România:
Consiliul Tineretului din România (CTR) reprezintă principalul partener neguvernamental cu atribuţii privind politicile publice pentru tineret în raport cu autorităţile administraţiei publice centrale abilitate în acest sens, Biroul Permanent fiind structura internă de conducere cu rol decizional.
În cei 14 ani de activitate, CTR şi-a asumat misiunea de a asigura prezenţa unei voci puternice a tinerilor în plan instituţional şi public în procesul de dezvoltare a politicilor publice care vizează tinerii şi care pot avea un impact semnificativ asupra acestora, inclusiv în domenii care ţin de ocupare, educaţie, sănătate, participare civică şi politică şi voluntariat.
CTR reuneşte structuri federative cu o reţea de peste 400 de organizaţii de şi pentru tineret din ţară, fiind singura structură din România afiliată la Forumul European pentru Tineret (European Youth Forum) şi Organizaţia Mondială pentru Tineret (World Assembly of Youth).