Crimele comise la Bucha şi în alte localităţi din Ucraina de către militarii ruşi, investigate de procurorii CPI
Crimele comise la Bucha şi în alte localităţi din Ucraina de către militarii ruşi trebuie investigate de procurorii CPI - a spus ministrul român de externe.
04 Aprilie 2022, 15:30
Militarii ucraineni continuă să preia controlul mai multor zone din nordul Ucrainei. Este a 40-a zi de război, iar în regiunile Cernihiv şi Sumî, situate la graniţa Ucrainei cu Belarus şi Rusia, militarii ruşi nu mai controlează nicio localitate mare, iar forţele ucrainene îşi consolidează avansul - afirmă guvernatorii celor două regiuni. Însă, militarii Federaţiei Ruse îşi concentrează acum acţiunile asupra regiunii Dombas - afirmă responsabili de la Kiev, dar şi serviciile secrete britanice. Pe măsură ce forţele ucrainene preiau controlul mai multor zone din care ruşii se retrag, sunt descoperite gropi comune şi cadavre care zac încă pe străzi. Autorităţile ucrainene acuză Rusia de genocid. Moscova neagă că ar avea vreo responsabilitate. Crimele comise la Bucha şi în alte localităţi din Ucraina de către militarii ruşi trebuie să fie investigate imediat de procurorii Curţii Penale Internaţionale - a spus astăzi, la Bucureşti, ministrul român de externe.
Şeful diplomaţiei române a subliniat că este foarte important ca toţi cei care au comis aceste fapte să fie aduşi în faţa justiţiei.
Bogdan Aurescu: „Este fără niciun fel de urmă de îndoială că răspunderea aparţine Rusiei pentru aceste crime, pentru că el au fost comise într-o zonă a Ucrainei în momentul în care această zonă era ocupată de către forţele armate ruse. În acest context, considerăm că este extrem de important ca procurorul Curţii Penale Internaţionale şi experţii care fac parte din biroul procurorului să se deplaseze imediat în Ucraina şi să înceapă investigaţia în zonele de la Bucha, respectiv în alte oraşe care sunt deja sub controlul autorităţilor ucrainene, pentru a culege elemente de probă în aşa fel încât dosarele care vor fi instrumentate să fie extrem de solide.”
La rândul său, ministrul afacerilor externe din Estonia, Eva-Maria Liimets, a declarat că trebuie pusă mai multă presiune pe Rusia pentru a opri acest război nejustificat şi a precizat că procedurile privind următorul pachet de sancţiuni trebuie accelerate la nivel european. De asemenea, propune ca Rusia să fi trasă la răspundere şi pentru distrugerea infrastructurii din Ucraina şi să participe la reconstrucţia acesteia.
RADOR
Foto: Pixabay