Cutremurul din 1977: 45 de ani de la catastrofa din 4 martie
România a fost zguduită în data de 4 martie 1977, de un puternic cutremur cu o magnitudine de 7,2 grade pe scara Richter, cu epicentrul în Munţii Vrancei.
04 Martie 2022, 11:00
Seismul produs la ora 21.21, a provocat cele mai mari pagube produse de un fenomen natural din istoria României: la nivel naţional 1.578 de persoane şi-au pierdut viaţa (1.424 în Bucureşti) şi 11.321 de persoane au fost rănite (7.598 în Bucureşti).
Un număr de 32 de clădiri de înălţime mare sau medie s-au prăbuşit în Capitală, 32.900 de locuinţe au fost grav avariate la nivel naţional, aproximativ 200.000 de oameni fiind direct afectaţi, potrivit datelor Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului.
Epicentrul cutremurului a fost în zona seismică Vrancea, la o adâncime de 100 de km.
Şi judeţele Galaţi şi Brăila au fost grav afectate de cutremur, dar şi alte localităţi din sudul şi estul ţării şi chiar unele ţări vecine, precum Bulgaria şi Iugoslavia.
Mii de oameni au rămas captivi sub mormanele de moloz. Peste 30.000 de pompieri şi militari au fost mobilizaţi, cel mai mare număr de salvatori care au acţionat simultan vreodată în România.
Căutările au durat zile în şir, iar aproape la fiecare cinci minute, militarii mai scoteau câte un om de sub dărâmături.
Atunci şi-a pierdut viaţa Toma Caragiu, unul dintre cei mai mari actori ai scenei româneşti. În seara de 4 martie 1977, artistul ieşise pe scara blocului ca să îşi conducă un bun prieten, pe regizorul de televiziune Alexandru Bocăneţ.
Ambii au fost prinşi şi ucişi sub dărâmături. Şi cântăreaţa de muzică uşoară Doina Badea, supranumită Edith Piaf a României, s-a stins atunci.
Cutremurul a surprins-o în lift. Singura mărturie rămasă din momentul cutremurului este o înregistrare sonoră preluată de un magnetofon din sala de concerte a Radioteleviziunii în timpul pauzei.
Foto: pixabay