Guvernul a îndeplinit doar 13 din cele 21 de obiective din PNRR pe 2021
Guvernul a îndeplinit doar 13 din cele 21 de obiective din PNRR, care au avut ca termen sfârşitul anului 2021.
11 Ianuarie 2022, 06:27
Guvernul a îndeplinit doar 13 din cele 21 de obiective din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, care au avut ca termen sfârşitul anului 2021, susţine fostul ministru USR, Cristian Ghinea, cel care a coordonat elaborarea PNRR. El a lansat ieri, alături de europarlamentarul Dragoş Pîslaru, o platformă de monitorizare a ţintelor din acest plan, denumită "Monitor PNRR". De cealaltă parte Guvernul spune că a bifat, cu bine, toate ţintele care erau în responsabilitatea executivului. Alina Stănuţă urmăreşte subiectul şi are detalii în radiojurnal.
Fostul ministru al investiţiilor şi proiectelor europene, Cristian Ghinea, spunea că USR consideră că din cele 21 de obiective, 13 sunt îndeplinite complet, restul sunt în întârziere sau sunt îndeplinite formal, dar defectuos. Guvernul a făcut eforturi pe ultima sută de metri - mai spunea Cristian Ghinea - care însă a atras atenţia că mai sunt câteva programe deocamdată neîndeplinite: „Ce aş atrage atenţia este pe acele jaloane, unde, în mod evident, sunt problem, anume la sistemul de management şi control, la cele două jaloane de la Ministerul Transporturilor legatelor de operaţionalizare CNIR şi strategia versus planul de investiţii în feroviar. Deci acolo trebuie refăcute actele legislative sau hotărârile de guvern, pentru că altfel nu văd cum ar putea Comisia să se considere acestejaloane ca îndeplinite.”
De cealaltă parte, şi premierul Nicolae Ciucă analizează constant progresele înregistrate în privinţa realizării reformelor şi atingerii ţintelor şi jaloane lor din cadrul PNRR. Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru, menţiona recent că la şedinţa de guvern de săptămâna trecută s-a vorbit chiar despre posibilitatea ca în primul trimestru al acestui an să se îndeplinească în avans o parte dintre obiectivele asumate.
Dan Cărbunaru: „Există trei domenii care depend, la acest moment, de răspunsul pe care instituţiile europene trebuie să îl dea în privinţa finanţărilor. În cadrul şedinţei de guvern s-a vorbit chiar despre posibilitatea ca deja în primul trimestru al acestui an, România să reuşească să îndeplinească uneori chiar în avans o parte dintre obiectivele pe care trebuie să ni le asumăm în cadrul PNNR.”
Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, aprobat de Comisia Europeană, valorează 29,2 miliarde de euro şi vizează investiţii şi reforme în mai multe domenii-cheie pentru România.
RADOR
Foto: Pixabay