Institutul Cantacuzino trebuie să treacă într-o altă etapă, aceea de a produce vaccinuri
Institutul Cantacuzino trebuie să treacă într-o altă etapă, aceea de a produce vaccinuri, iar obiectivul principal este în acest moment serul gripal - afirmă ministrul apărării, Vasile Dîncu.
27 Ianuarie 2022, 05:53
După şedinţa de autoevaluare a activităţii Institutului Naţional de Cercetare Dezvoltare Medico-Militară Cantacuzino pe anul 2021, ministrul a punctat că instituţia nu dispune de infrastructură adecvată. Vasile Dîncu a precizat că are în vedere un parteneriat între Institutul Cantacuzino şi industria farmaceutică din România.
Vasile Dîncu: „În ceea ce priveşte producerea de vaccinuri, seruri, producerea de medicamente, un parteneriat cu zona privată din România pentru ca Institutul Cantacuzino să fie un fel de centru, de creier, pentru cercetare şi pentru testare, pentru a ajunge şi la mare producţie. Am observat, de exemplu, că în ultima vreme achiziţia de echipamente a dus, de exemplu, spre o distribuţie en-gros, de exemplu, de vaccinuri unde avem o capacitate de depozitare de peste cinci milioane de doze de vaccinuri. Este un lucru care nu este simplu, pentru că pentru a credita un asemenea depozit nu este vorba de un simplu frigider, ci este vorba de condiţii extraordinar de complicate pentru a fi acreditat.”
Ministrul apărării a mai spus că va încerca să convingă producători de medicamente să preia din produsele Institutului Cantacuzino pe scară largă, unitatea neavând această posibilitate. Vasile Dîncu a amintit că Institutul Cantacuzino a fost salvat în ultimul moment de Ministerul Apărării de la o ruşinoasă dispariţie după o istorie care îl recomanda drept unul dintre cele mai importante institute de cercetare din acest domeniu din Europa.
RADOR
Foto: Pixabay