Iohannis, cu privire la Schengen: Vinovaţii nu se găsesc în România
Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri, cu privire la eşecul aderării la Schengen, că 'vinovaţii nu se găsesc în Bucureşti, nici în România'.
14 Decembrie 2022, 15:31
'Am văzut că există mulţi sfătuitori publici care creează aşteptări legate de Consiliul de astăzi şi de mâine. Pot să vă spun din capul locului că voi avea multe discuţii, voi ridica chestiunea în plenul Consiliului, voi mai explica încă o dată de ce România trebuie să devină parte din Spaţiul Schengen, dar soluţii practice se vor găsi în următorul Consiliu JAI, care va fi mai bine pregătit.
Nici nu cred că şi-a imaginat cineva că de săptămâna trecută până astăzi Austria sau Olanda şi-au schimbat atitudinea şi ce n-am rezolvat săptămâna trecută în JAI, rezolvăm astăzi în Consiliul European.
Nu este bine să avem astfel de aşteptări, fiindcă ele nu se adeveresc. E nevoie de multă muncă. E nevoie de foarte multă muncă. Ne-am implicat cu toţii, şi colegele, şi colegii care sunt acum cu mine în sală şi care se preocupă intens de aceste chestiuni şi miniştrii care au fost implicaţi s-au preocupat, şi-au făcut treaba.
Mi s-a părut puţin ciudată vânătoarea de vinovaţi care s-a declanşat în unele medii. Vinovaţii nu se găsesc în Bucureşti, nici în România. Ştiţi foarte bine de ce nu s-a putut vota, dar noi nu ne lăsăm descurajaţi.
Eu în niciun caz nu voi ceda şi nu voi ceda până când România devine membru în Schengen', a spus Iohannis, înainte de a participa la Summitul Uniunea Europeană - Asociaţia Naţiunilor din Asia de Sud-Est (ASEAN), citat de Agerpres.
El a afirmat că în dosarul aderării României la Schengen nu se putea face mai mult, deoarece schimbarea de atitudine a Austriei s-a produs cu doar câteva zile înainte de reuniunea Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne.
'Nu, nu se putea face mai mult, fiindcă schimbarea de atitudine s-a produs doar cu câteva zile înainte de JAI şi nu a fost motivată de ce am făcut noi sau bulgarii sau alţii. Sunt alte motivaţii mai politice acolo şi nu s-a putut obţine o schimbare de atitudine. (...)
Nu se putea anticipa, fiindcă vă amintiţi probabil că în 16 noiembrie, deci cu puţin timp înainte de Consiliul JAI, s-au întrunit miniştrii de Interne la Bucureşti, inclusiv ministrul de Interne austriac şi toţi au fost entuziaşti şi de acord că România intră în Schengen şi atunci după puţine zile şi cu timp insuficient nici măcar pe procedură nu se mai putea amâna votul din JAI că a apărut această schimbate de atitudine', a precizat şeful statului.
Foto: wikipedia