La 20 februarie România marchează Ziua Dezrobirii Romilor
Se împlinesc 166 de ani de când romii au fost eliberaţi din sclavie, după mai mult de cinci secole de robie în Principatele Române.
20 Februarie 2022, 07:45
Din 2011, prin lege, 20 februarie este marcată în România că Ziua Dezrobirii Romilor, cu scopul de a aduce în lumină o pagină de istorie nu îndeajuns cunoscută şi cercetată. Procesul dezrobirii, început în 1837 de Mihail Kogălniceanu, a fost definitivat la 20 februarie 1856 de domnitorul Barbu Ştirbei, care a promulgat ultimul act prin care deveneau oameni liberi şi robii aparţinând boierilor. Centrul de Cultură a Romilor ales să marcheze acest moment prin lansarea documentarului "10 ani de luptă împotriva sclaviei. Adevărurile Ioanei", o poveste reală descoperită în arhive.
-: Arhivele sunt pline de procese pentru eliberarea robilor. Sunt jalbe, sunt....
Dintre aceste documente de arhivă, Adrian Nicolae Furtună, sociolog la Centrul de Cultură a Romilor-Romano Kher, a ales povestea Ioanei Tinculeasa, născută într-o familie de robi domneşti dar măritată abuziv cu un rob al unui boier Brăiloiu. Se pare că era ştiutoare de carte şi, în 1843, când află de emanciparea robilor domneşti, încearcă să îşi caute în instanţă dreptatea şi se răzvrăteşte împotriva obiceiului pământului, care le dădea dreptul stăpânilor ei să o considere un bun al lor.
-: Ei sunt ţigani pe moşia noastră, născuţi acolo şi ei şi părinţii lor..
-: Nu, nu, nu, Ioana nu s-a născut aici. Ioana Tinculeasa s-a născut în ţigănia domnească de la Brezoaia.
-: Ioana Rudăreasa reprezintă spiritul civic al secolului XIX, în sensul că profită de faptul că în martie 1843 domnitorul Gheorghe Bibescu eliberează robii domneşti din Ţara Românească. După abolirea robiei în rândul robilor domneşti, ea îşi doreşte şi mai mult libertatea şi acţionează în instanţă.
Zece ani durează procesul Ioanei. La 17 iulie 1853 ea şi copiii ei sunt declaraţi liberi de sclavie. Trei ani mai târziu, la 20 februarie, toţi romii deveneau liberi de sclavi în Ţările Române.
Documentarul "10 ani de luptă împotriva sclaviei. Adevărurile Ioanei" poate fi urmărit pagina de Facebook a Centrului de Cultură a Romilor.
RADOR
Foto: Pixabay