La Colegiul Naţional Unirea ar putea fi deschise clase speciale pentru copiii refugiaţilor ucraineni
Colegiul Naţional Unirea ar putea avea clase speciale pentru copiii refugiaţilor din Ucraina. Asta dacă va fi vorba despre un număr mare de şcolari, care ar putea fi organizaţi în clase compacte.
14 Martie 2022, 16:03
Dacă este vorba despre câţiva elevi, aceştia vor fi repartizaţi în diferite unităţi, în funcţie de nivel sau profil, de comisia specială.
Cei de la Inspectoratul Şcolar Judeţean vor să organizeze şi cursuri de limbă română pentru copiii ucraineni.
"Deja am luat legătura cu directorul de acolo şi spaţiile sunt în corpul nou, disponibile pentru amenajare. Dacă este să constituim clase compacte, la Unirea le vom constitui, fie că sunt de nivel primar sau gimnazial. La nivel liceal probabil că discutăm despre audienţi care vor fi în funcţie de clasa în care se aflau în Ucraina, profil, specializare. Cu siguranţă marea majoritate nu sunt vorbitori de limba română şi atunci va trebui să găsim soluţii pentru a ţine câteva cursuri de limba română cu ei şi aceasta se va întampla, probabil, tot la Unirea, unde avem spaţiu excedentar", a explicat purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Şcolar Judeţean (IŞJ) Braşov, Valentin Bucur.
Pentru nivelul preşcolar, cei de la Inspectoratul Şcolar au ca soluţii spaţii de la Grădiniţele 9 şi 29, unde pot fi preluaţi până la 50 de copii.
Singura problemă ce rămâne de rezolvat va fi cea a cadrelor didactice vorbitoare de limbă rusă sau ucraineană.
Până acum, IŞJ-ul a identificat 2 învăţătoare care vorbesc rusa şi speranţa este ca printre refugiaţi să se găsească şi învăţători sau profesori, care să predea copiilor. Până atunci, aceştia vor face mai degrabă activităţi din afara ariei curriculare.
"Pentru ei vor fi gândite mai mult activităţi extraşcolare pentru că participarea la cursuri efectiv în limba română nu cred că i-ar ajuta foarte mult. Deocamdată, la momentul acesta avem cele două cadre didactice, cele două învăţătoare, pentru nivelul primar. Mă gândesc că le putem folosi ca resursă inclusiv pentru Limba Română, fiind vorba de cunoscătoare de limba rusă", a adăugat Valentin Bucur.
Datele privind refugiaţii, cei de la IŞJ le vor primi de pe platforma special constituită, unde este trecut statutul persoanei şi este specificat şi care sunt nevoile acestuia.
La acest moment, există acea comisie anunţată de ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, care se ocupă de primirea şi repartizarea copiilor refugiaţilor ucraineni.
Mai sunt şi cazuri de copii care au fost înscrişi, individual, ca audienţi la Colegiul Economic, unde sunt 2 elevi, şi la Honterus, unde este un
liceean care a studiat acasă, în Ucraina, în germană. Alte 2 cazuri sunt din nivelul primar.
RADOR