Liderii europeni nu au reuşit să ajungă la o soluţie definitivă la criza energetică
Liderii europeni nu au reuşit să ajungă la o soluţie definitivă la criza energetică nici la a doua reuniune de luna aceasta, încheiată vineri la Bruxelles.
22 Octombrie 2022, 12:16
Consiliul European a amânat deciziile până la jumătatea lunii viitoare, perioadă în care să mai fie analizate măsurile care să fie puse în practică la începutul iernii şi care să oprească creşterea preţurilor. O bună parte a discuţiilor dintre şefii de stat şi de guvern a fost dedicată relaţiilor Uniunii cu China, pe fondul evoluţiilor internaţionale tot mai îngrijorătoare.
Uniunea Europeană asistă la o escaladare a tensiunilor cu China, a declarat preşedinta Comisiei, Ursula von der Leyen la finalul reuniunii, în cadrul căreia liderii europeni au avut o dezbatere strategică privind relaţiile cu Beijingul.
Ursula von der Leyen: „Discuţiile ne-au arătat că asistăm la o escaladare destul de semnificativă a tendinţelor şi a tensiunilor. A fost foarte clar din congres că preşedintele Xi continuă să consolideze cursul asertiv şi autonom urmat de China şi este clar că această ţară îşi continua misiunea de a încerca să domine Asia de est şi să îşi exercite influenţa globală. Toate acestea vor afecta relaţia cu Uniunea Europeană.”
La reuniunea Consiliului European, liderii statelor membre s-au angajat să urmeze o serie de paşi pentru a proteja consumatorii de creşterea preţurilor la energie, determinată de reducerea din partea Rusiei a furnizării de gaz. Nu a fost luată însă nicio decizie asupra declarării unui plafon pentru preţul pe care Uniunea este dispusă să îl plătească pentru gaz. Preşedintele Klaus Iohannis, care a reprezentat România la reuniunea de la Bruxelles, a susţinut că o abordare coordonată şi rapidă la nivel european este necesară pentru a asigura o reducere durabilă a preţurilor la energie.
Reuniunea Consiliului European s-a încheiat cu mesaje clare privind angajamentul faţă de Ucraina şi reconstrucţia viitoare a acestei ţări. Uniunea Europeană intenţionează să acorde un ajutor de 1,5 miliarde de euro pe lună Ucrainei, astfel că se va ajunge la un angajament total de 18 miliarde pentru anul viitor.
RADOR
Foto: Pixabay