Ordonanţa de urgenţă privind metodele de acţiune şi combatere a atacurilor venite de la urşi
Ordonanţa de urgenţă privind metodele de acţiune şi combatere a atacurilor venite de la urşi a fost reexaminată de Parlament.
23 Iunie 2022, 08:10
Urşii periculoşi care pun în pericol viaţa oamenilor şi bunurile acestora vor putea fi în continuare împuşcaţi şi în afara localităţilor - a decis astăzi Camera Deputaţilor în calitate de for decizional. Ordonanţa de urgenţă privind metodele de acţiune şi combatere a atacurilor venite de la urşi a fost reexaminată de Parlament la solicitarea preşedintelui Klaus Iohannis. Şeful statului a cerut măsuri legislative care să permită eliminarea acestor animale doar în situaţii excepţionale.
Solicitarea de reexaminare a fost doar parţial aprobată de Camera Deputaţilor. În forma finală a proiectului este menţinută măsura care permite împuşcarea urşilor agresivi în afara localităţilor şi apar doar clarificări legate de acţiunea de intervenţie în cazul unui atac asupra oamenilor şi gospodăriilor acestora. Deşi la comisiile de specialitate parlamentarii AUR au ridicat mai multe obiecţii privind posibile acte de braconaj, în plen s-au exprimat în favoarea proiectului de lege.
Deputatul Dumitru Flucuş: „Deşi salut trecerea acestei legi, trebuie să spun că este doar un început, este totuşi o lege reactivă, se întâmplă intervenţia după ce ursul a comis atacul. Sper ca să reuşim să promovăm un pachet de legi care să ducă la prevenţie şi să nu se mai întâmple atacurile efective.”
Actul normativ elaborat de Guvern permite intervenţia imediată în cazul atacurilor urşilor, care au loc în special în zona cantoanelor silvice şi a stânelor, a spus deputatul UDMR Kolcsár Károly.
Kolcsár Károly: „Pentru a preveni, eu consider că trebuie să reducem populaţia de urşi la un număr care permite coabitarea ursului cu omul în condiţii paşnice. Şi acest număr ar fi un număr care a existat până în anul 2016.”
În forma adoptată de Camera Deputaţilor, acţiunea de intervenţie asupra urşilor agresivi este permisă doar personalului tehnic de specialitate, iar accesul neautorizat cu armă de vânătoare pe orice spaţiu cinegetic este interzis.
RADOR
Foto: Pixabay