Paraschiv (ANCMMR): Avem nevoie de digitalizarea administraţiei publice; încă mai mergem cu dosarul cu şină
România are nevoie de digitalizarea administraţiei publice, în condiţiile în care încă se mai solicită documente în format fizic şi dosare cu şină, a afirmat luni Feliciu Paraschiv, vicepreşedintele Asociaţiei Naţionale a Comercianţilor Mici şi Mijlocii din România (ANCMMR), la un eveniment de specialitate.
16 Decembrie 2024, 16:38
'Avem nevoie de digitalizarea administraţiei publice şi de reforma administraţiei publice deoarece încă mai mergem cu dosarul cu şină. Mâine deschidem un magazin şi, săptămâna trecută, am depus: autorizaţie, cutare, cutare, cutare şi, la sfârşit, punctul opt, dosar cu şină... Era scris pe opisul pe care trebuia să-l depunem noi la primărie', a menţionat Feliciu Paraschiv, la dezbaterea 'Înapoi la economie. Cum văd antreprenorii anul 2025', organizată de CLCC Coaliţia pentru Libertatea Comerţului şi a Comunicării.
El a subliniat că mediul de afaceri mai are nevoie, printre altele, de stabilitate fiscală şi de reducerea birocraţiei.
'Avem nevoie de stabilitate fiscală, avem nevoie de reducerea birocraţiei, avem nevoie de acces la finanţare pentru companiile mici şi mijlocii, la cote şi la dobânzi rezonabile, cum îşi au şi marile companii de afară. Avem nevoie de o stabilitate în ceea ce priveşte zona de impozitare. Nu mai umblaţi la legi! Avem nevoie de un dialog social activ, ne consultăm - legile să intre în vigoare de la un 1 ianuarie, să fie valabile tot anul - să nu mai umblăm în anul respectiv la ele. Dacă noi considerăm că ar mai trebui să dăm o altă lege, noi mă refer la guvernanţi, o pregătim, o discutăm - şi o dăm de la 1 ianuarie anul celălalt, ca să avem şi noi prognoze', a mai spus Feliciu Paraschiv.
Totodată, el a menţionat că importurile de produse agroalimentare care pot creşte şi pe teritoriul României ar trebui blocate sau suprataxate.
'Avem nevoie să promovăm maxim exporturile şi să blocăm tot ce înseamnă import, în special de produse agroalimentare care pot creşte şi pe teritoriul României. Cartoful e de import, ceapa e de import, morcovul e de import, fasolea e de import - şi nu vă spun că e din China - usturoiul e de import. Eu n-am zis de lămâi nimic, n-am zis de banane, am zis doar de legume care cresc la noi şi ar putea creşte la noi. Ar trebui să suprataxăm fasolea care vine din China cu taxă vamală de 1.000%. În primul an va fi 30 - 40 lei/kg de fasole, dar în anul următor vor pune ai noştri fasole în pământ', a adăugat vicepreşedintele ANCMMR. AGERPRES