Planul UE de reducere a consumului de gaze - în contextul războiului din Ucraina - a intrat în vigoare
15%, acesta este procentul de reducere a consumului de gaze naturale la care ar trebui să se conformeze statele membre, potrivit unui plan al Uniunii Europene ce a intrat în vigoare de astăzi.
09 August 2022, 14:10
Acesta are scopul de a răspunde incertitudinilor legate de aprovizionarea cu gaze din Rusia. Reducerea consumului este voluntară, dar unele ţări au impus deja măsuri de economisire prin lege ce au devenit obligatorii pentru instituţii şi locuitori. Astfel de restricţii la consumul de energie intră în vigoare şi în Spania, în pofida obiecţiilor unor organizaţii şi comunităţi.
"Madridul nu stinge lumina" este mesajul pe care preşedintele comunităţii Madrid, doamna Isabel Ayuso, îl transmite guvernului condus de Pedro Sánchez. Reprezentanţii mai multor comunităţi spaniole care se opun planului de reducere a consumului propus de guvern au mers la Madrid pentru a negocia, însă cele trei ore de discuţii nu au dus la nicio modificare. Începând cu prima oră a zilei de miercuri, în toate instituţiile publice, în locurile comune din hoteluri, în gări şi aeroporturi, în supermarketuri şi în locurile unde au loc evenimente, temperatura obţinută prin aer condiţionat nu trebuie să scadă sub 27 de grade. De asemenea, iarna temperatura obţinută prin sisteme de încălzire pe bază de gaz sau curent electric nu trebuie să depăşească 19 grade.
"Trebuie să ţinem închise uşile tuturor locurilor unde funcţionează aerul condiţionat sau sistemul de încălzire", spune ministrul pentru energie, doamna Teresa Ribera. Amenzile pentru nerespectare încep de la 60.000 de euro şi ajung la 2.000.000 în cazurile de încălcare gravă. Lumina din vitrină şi semnele luminoase vor trebui închise începând cu ora 22:00. O altă măsură prin care Spania vrea scăderea consumului de energie este încurajarea folosirii transportului în comun. Abonamentele pentru călătoriile cu trenurile pe distanţe scurte şi medii vor fi gratuite începând cu 1 septembrie, iar cele pe distanţe lungi vor avea reduceri semnificative.
În România nu a fost pusă la punct încă o strategie de economisire a gazului şi energiei, dar autorităţile ne îndeamnă să reducem cât putem consumul.
RADOR
Foto: Pixabay