Platforma 'Eu cu cine votez?'
Românii îşi pot măsura gradul de compatibilitate cu principalele partide şi programele lor de guvernare prin 'Eu cu cine votez?', prima platformă de informare politică şi responsabilizare a cetăţenilor
08 Noiembrie 2024, 11:57
- Platforma oferă informaţii esenţiale pe teme majore, înaintea alegerilor parlamentare din 1 decembrie 2024.
- 'Eu cu cine votez?' sprijină exercitarea dreptului democratic de a vota informat, pentru a construi o democraţie mai puternică.
- Platforma conţine un chestionar cu 28 de întrebări, la finalul căruia respondenţii primesc o ierarhie a compatibilităţii cu partidele înscrise la alegerile parlamentare.
- Aplicaţia este creată după modelul Wahl-O-Mat, o platformă de informare cunoscută din Germania, accesată de milioane de cetăţeni înainte de alegerile regionale sau federale.
Bucureşti, 8 noiembrie 2024: 'Eu cu cine votez?' devine prima platformă de educaţie politică şi responsabilizare a alegătorilor, înaintea alegerilor parlamentare din 1 decembrie. Iniţiativa are scopul de a informa şi a evidenţia teme importante pentru cetăţeni, şi de a oferi un barometru de opinie politică, permiţând alegătorilor să îşi compare propriile convingeri cu programele principalelor partide politice care şi-au depus listele de candidaţi până la această data.
Platforma măsoară gradul de compatibilitate dintre cetăţeni şi partidele politice din România, pe baza temelor majore de interes precum religie, dezvoltare economică, mediu, politică internă şi externă.
'Avem nevoie mai mult ca oricând de democraţii puternice. Dar ca să avem democraţii puternice, avem nevoie de instituţii democratice puternice, precum parlamentul. Iar pentru a avea un parlament puternic, avem nevoie de cetăţeni puternici, adică bine informaţi, care merg informaţi la vot şi îşi aleg informat un partid pe care îl susţin. E important să trecem de la a fi cetăţeni turmentaţi, la cetăţeni informaţi, de aici ideea proiectului, de a aduce puţină lumină în toată ceaţa asta informaţională şi în tot acest zgomot, să abordăm teme reale, nu non-teme', a explicat Raimar Wagner, director de programe în cadrul Fundaţiei Friedrich Naumann.
'Eu cu cine votez?' este realizată după modelul Wahl-O-Mat, o platformă de succes în Germania, care a devenit o aplicaţie educativă de tradiţie înainte de fiecare scrutin. În România, platforma este dezvoltată şi susţinută de fundaţiile politice germane din România - Friedrich Ebert, Konrad Adenauer, Friedrich Naumann şi Hanns Seidel.
'Este o aplicaţie care te provoacă, accesaţi-o cu multă curiozitate. E gândită ca un element care să ajute să înţelegeţi şi să decideţi mai bine. Aici e partea interesantă: te provoacă să iei poziţie pe diferite teme majore, să-ţi descoperi propriile convingeri, fără să fii influenţat de un candidat, eşti doar tu cu gândurile tale. Poate sunt întrebări la care nici nu v-aţi gândit până acum. Iar la final, cu siguranţă veţi fi în situaţia de a lua decizii mult mai informate şi conştiente. Alegerile se află în centrul democraţiei şi al procesului democratic. Trebuie să ne asigurăm că alegerile sunt libere, dar la fel de important e ca votanţii să facă alegerea corectă, care corespunde ideilor lor, să ştie ce vor să obţină cu votul lor şi să cunoască propunerile diverselor partide.', a adăugat dr. Peer Gebauer, ambasadorul Germaniei în România.
Modul de funcţionare al platformei
'Eu cu cine votez?' funcţionează în baza unui chestionar cu 28 de întrebări, realizat de o echipă de cercetare din care fac parte prof. univ. dr. Ionela Băluţă (Universitatea din Bucureşti), prof. univ. dr. Mircea Comşa (Universitatea Babeş-Bolyai), prof. univ. dr. Bogdan Voicu (Academia Română) şi conf. univ. dr. Claudiu Tufiş (Universitatea din Bucureşti).
'Nu a fost un demers uşor, această tentativă de a măsura intenţiile partidelor este, de fapt, o premieră. Dificultatea cea mai mare a constat în a găsi materialele pe baza cărora să stabilim poziţiile partidelor, textele de campanie, propunerile, ideile concrete care să se regăsească în programele tuturor partidelor, pentru că dacă nu aveau luări de poziţie pe aceleaşi teme, nu am fi putut evalua. Şi, desigur, nu ştim în ce măsură partidele şi-au exprimat opiniile doar ca să dea bine sau chiar cred în ideile respective. Am combinat oricum informaţiile din mai multe surse, nu doar din răspunsurile pe care ni le-au transmis partidele', a explicat prof. univ. dr. Mircea Comşa.
Procesul de selecţie a întrebărilor a durat mai multe luni şi a trecut prin filtrul mai multor zeci de experţi interni şi externi, astfel că de la peste 120 de formulări au rămas 28 de întrebări esenţiale, care abordează teme majore precum: economia, protecţia mediului, politică internă şi externă, sănătate etc.
Printre întrebări se regăsesc:
- Religia ar trebui să fie o materie obligatorie în învăţământul preuniversitar?
- Dezvoltarea economică a României este mai importantă decât protecţia mediului
- Românii au prea mulţi angajaţi în sectorul public?
Respondenţii pot urmări în timp real, cu fiecare răspuns la întrebare, gradul lor de compatibilitate cu poziţiile partidelor, iar la final obţin un scor pentru fiecare dintre formaţiunile politice - de la cel mai ridicat nivel la cel mai scăzut. În plus, respondenţii au posibilitatea de a da click pe fiecare procentaj şi de a vedea cum a răspuns fiecare partid la întrebări.
Partener local al fundaţiilor germane în dezvoltarea platformei în Romania este Coaliţia Vot Corect, entitate a societăţii civile care monitorizează alegerile din România.
'Anul acesta contextul este mai ambiguu decât în alţi ani, cu alegerile prezidenţiale şi parlamentare suprapuse. A devenit foarte greu să distingi între campanii, pentru că există o suprapunere aproape totală si cred că alegerile parlamentare suferă cel mai mult. În plus, de cele mai multe ori, alegătorii nu au timp să răsfoiască programele partidelor, care nu sunt nici uşor de găsit, aşadar platforma reprezintă un instrument valoros care poate oferi răspunsuri concrete pe teme esenţiale', a spus Septimius Pârvu, din partea Coaliţiei pentru Vot Corect.
'Această platformă ne pune pe noi, ca cetăţeni, cu propriile noastre principii, valori şi credinţe, faţă în faţă cu propunerile partidelor politice. Fiecare cetăţean va putea să vadă cât de apropiat este de un partid sau altul având la dispoziţie o aplicaţie uşor de folosit, în spatele cărei se afla o metodologie riguroasa şi opiniile cercetătorilor în domeniu', a explicat Diana Croitoru, din partea Fundaţiei Friedrich Ebert.
La finalul acestei iniţiative, platforma va reprezenta o bază de date complexă, şi va oferi informaţii esenţiale privind profilul alegătorului român. La începutul anului viitor, concluziile studiului vor fi făcute publice, în scopuri academice şi de cercetare.