Preşedintele Comitetului Militar al NATO se află în România pentru convorbiri pe teme de securitate
Preşedintele Comitetului Militar al NATO, amiralul Rob Bauer, se află de miercuri şi până vineri în România pentru convorbiri consacrate situaţiei de securitate din regiunea Mării Negre, misiunilor aliate de descurajare şi apărarea spaţiului euroatlantic, dar şi asupra evenimentelor majore de instruire din acest an.
12 Aprilie 2023, 22:56
Comitetul Militar NATO îi reuneşte pe şefii apărării din statele aliate şi furnizează recomandări Consiliului Nord-Atlantic asupra modului în care Alianţa răspunde provocărilor globale de securitate. Amiralul Rob Bauer a discutat cu ministrul de externe Bogdan Aurescu despre pregătirea summit-ului de la Vilnius din luna iulie şi implementarea deciziilor reuniunii aliate de la Madrid, iar la sediul MApN a avut convorbiri cu ministrul apărării, Angel Tîlvăr, şi cu şeful Statului Major, generalul Daniel Petrescu.
NATO rămâne pentru România pilonul de bază al politicii de securitate, a declarat şeful Statului Major al Apărării, generalul Daniel Petrescu, şi a precizat că, în contextul războiului Rusiei împotriva Ucrainei, sentimentul apartenenţei la spaţiul euroatlantic este mai important ca oricând. Şeful Statului Major al Apărării a mai spus că Armata României îşi îmbunătăţeşte mereu capacitatea de a răspunde rapid şi eficient la ameninţări.
General Daniel Petrescu: „Prin coordonarea dislocării unor forţe aliate am crescut capacitatea defensivă a scutului NATO în România şi implicit, în regiunea din care facem parte, regiunea Mării Negre. Planurile de apărare au fost armonizate şi actualizate, sunt armonizate cu planurile aliate, am implementat măsuri de răspuns la criză, a fost mărită capacitatea de avertizare timpurie şi s-a intensificat schimbul de date şi informaţii cu aliaţii şi partenerii noştri.”
Generalul Daniel Petrescu a adăugat că în prezent există în România peste treizeci de programe de înzestrare ale apărării, una dintre priorităţi fiind înzestrarea capabilităţilor pentru forţele navale. El a subliniat, totodată, susţinerea pentru creşterea prezenţei aliate pe flancul estic, inclusiv în ţara noastră. La rândul său, preşedintele Comitetului Militar al NATO, amiralul Robert Bauer, a spus că România a arătat că este dedicată Alianţei încă din prima zi a aderării sale la NATO, dovedind că înţelege adevărata valoare a apărării colective. Pe de altă parte, a amintit sprijinul pe care ţara noastră l-a acordat Ucrainei.
Robert Bauer: „Romania are un rol cheie în a face ca ţările din vecinătatea sa să fie mai sigure. Susţine Georgia şi Moldova cu contribuţii financiare către fondurile NATO dedicate consolidării capabilităţilor de rezilienţă şi apărare. Contribuţia României a fost esenţială în ceea ce priveşte facilitarea ajutorului pentru Ucraina din partea NATO. Găzduiţi mulţi refugiaţi ucraineni. Sunteţi una dintre cele 17 ţări membre ale Uniunii Europene care s-au angajat să achiziţioneze în comun muniţie de artilerie pentru Ucraina, iar guvernul dumneavoastră s-a angajat să asigure şi mai mult ajutor umanitar Ucrainei.”
n programul din România al preşedintelui Comitetului Militar al NATO sunt incluse vizite la comandamentele aliate dislocate în Bucureşti şi Sibiu, la grupul de luptă NATO dispus în zona Cincu şi în Baza Aeriană Mihail Kogălniceanu din judeţul Constanţa.
RADOR