Principalele decizii ale Guvernului, în ședința de miercuri, 2 martie
Principalele decizii pe care astăzi Guvernul le-a luat, în ședința de miercuri, 2 martie 2022, vizează, între altele activitatea Ministerului Transporturilor și al Infrastructurii. Detalii:

02 Martie 2022, 12:26
În primul rând, deciziile se referă la modificarea şi completarea hotărârii de guvern privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii prin care atribuţiile acestui minister au fost completate în concordanţă cu rolul pe care îl va avea în perioada următoare, acela de coordonator de reforme şi investiţii pentru Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă în domeniul transporturilor şi infrastructurii. În aceste noi condiţii ministerul va putea lansa apelurile de proiecte, va asigura monitorizarea acestora şi transmite, totodată, coordonatorului naţional situaţiile privind sumele estimate a fi utilizate trimestrial şi raportările privind cheltuielile din fonduri europene prin PNRR; de asemenea, şi îndeplinirea jaloanelor şi ţintelor din cadrul reformelor şi investiţiilor care sunt asociate acestor fonduri. În plus, ministerul va implementa componenta de transport din PNRR şi va monitoriza stadiul de îndeplinire pentru fiecare jalon, pentru fiecare ţintă, adoptând un sistem de control intern adaptat la specific pentru a preveni, identifica şi constata eventuale nereguli. În îndeplinirea acestor atribuţii noi, care presupun practic o dublare a activităţilor din cadrul ministerului, au fost aduse şi modificări în structura de organizare a instituţiei, aparatul de lucru urmând a fi redimensionat prin crearea a 73 de posturi noi, în special pe zona de expertiză tehnică, achiziţii publice, contabilitate şi financiar.
Tot astăzi, Guvernul a aprobat hotărârea privind intensitatea maximă a ajutorului de stat regional în perioada 2022 - 2027, pentru investiţiile iniţiale, un act normativ prin care este stabilită intensitatea maximă a ajutorului de stat pentru investiţii iniţiale pentru dezvoltare regională acordat în România întreprinderilor mari până în 2027. Scopul acestui ajutor de stat este acela de a promova dezvoltarea regiunilor mai puţin favorizate, în special susţinând investiţiile iniţiale şi crearea de noi locuri de muncă. Pentru stabilirea acestei intensităţi a ajutorului de stat pentru fiecare regiune este luat în considerare indicatorul PIB pe cap de locuitor potrivit Eurostat şi se va baza pe media ultimilor trei ani. În acest an, până la 31 decembrie, ajutoarele regionale în România vor fi acordate astfel: 50% în cazul regiunilor nord-est, sud-est, Sud-Muntenia, sud-Vest Oltenia; 40% în cazuri regiunilor nord - vest şi centru, 30% în cadrul regiunii vest, 45% pentru următoarele localităţi din judeţul Ilfov: Periş, Ciolpani, Snagov, Gruiu, Nuci, Grădiştea, Petrăchioaia, Dascălu, Moara Vlăsiei, Baloteşti, Corbeanca, Buftea, Chitila, Glina, Cernica, Dobroeşti şi Pantelimon, şi 35% pentru o serie de localităţi din judeţul Ilfov: Ciorogîrla, Domneşti, Cornetu, Bragadiru, Dărăşti Ilfov, Jilava, 1 Decembrie, Copăceni Vidra, Berceni şi Clinceni.
RADOR
Foto: Pixabay