Proiectul de rectificare bugetară este din nou pe masa guvernului
Proiectul de rectificare bugetară este din nou de astăzi pe masa guvernului. Este însă la un pas de aprobare.
30 August 2021, 05:20
Se aşteaptă mai mulţi bani la sănătate şi la alte ministere, dar proiectul a fost criticat de Consiliul Fiscal care spune că slăbeşte consolidarea bugetară. Este însă la un pas de a fi aprobat.
Rectificarea bugetară mai are nevoie doar de avizul Consiliului Economic şi Social şi abia apoi va fi aprobată, o rectificare despre care premierul Florin Cîţu spunea că este una pozitivă şi care va reduce deficitul bugetar, deficit care nu trebuie să depăşească 7%.
Florin Cîţu: „Veniturile bugetului general consolidat se majorează, căci am avut o colectare mai bună. Estimăm încasări mai mari cu 15,4 miliarde de lei, din care 13,4 miliarde de lei din economia internă şi 2,1 miliard de lei din venituri din fonduri europene. Cheltuielile după rectificare se majorează pe sold cu suma de 18,7 miliarde de lei, cheltuielile pentru investiţii cresc 6, 3 miliarde de lei.”
Proiectul a fost însă criticat în urmă cu câteva zile de Consiliul Fiscal, care afirmă că noua rectificare va slăbi consolidarea bugetară aşa cum era ea prevăzută pentru acest an, consolidare bugetară care este esenţială atât pentru stabilizarea nivelului datoriei publice, pentru stabilitatea monedei naţionale, cât şi pentru stabilitatea economică a României. Întrebat dacă guvernul va adopta proiectul de ordonanţă în ciuda nemulţumirilor existente în coaliţie, Florin Cîţu a declarat: „Nu. Bineînţeles că nu. Vreau să fim cu toţii de acord. Vreau să am coaliţia de partea mea în această rectificare, pentru că e vorba de proiectele pentru români, e vorba de banii românilor.”
Înainte însă de adoptarea rectificării bugetare trebuie aprobat Programul Naţional de Investiţii 'Anghel Saligny', despre care premierul Florin Cîţu spunea că este un program prin care autorităţile locale vor putea pune în practică proiecte de asfaltare de drumuri şi de canalizare, un proiect care va beneficia de un buget de 50 de miliarde de lei şi care se va întinde pe minimum 6 ani.
RADOR
Foto: Pixabay