România a vândut sau a donat aproape 6.000.000 doze de vaccinuri anti-COVID-19
România a primit peste 28,6 milioane de doze de vaccinuri anti-COVID-19, de la sfârşitul anului 2020, dar mai puţin de 60% au fost folosite pentru propria populaţie.
12 Ianuarie 2022, 08:20
Aproximativ 3,5 milioane de doze au fost vândute în alte ţări, 2,2 milioane au fost donate şi aproape un milion din dozele rămase au expirat.
România este una dintre ţările cel mai puţin vaccinate din Europa, doar 42% din populaţia sa totală având ambele doze. Cu toate acestea, este şi una dintre ţările care cumpără în mod regulat vaccinuri furnizate prin acordurile semnate de Comisia Europeană.
Din 27 decembrie 2020, România a primit 28,65 milioane de doze din principalele patru vaccinuri anti-COVID-19 autorizate în UE, potrivit datelor furnizate portalului HotNews de către comitetul de coordonare a vaccinării, CNCAV.
Cu toate acestea, până la 9 ianuarie, ceva mai mult de 16 milioane au fost administrate persoanelor rezidente în România. România a ales să vândă Danemarcei 1,17 milioane de doze de vaccin BioNTech/Pfizer şi alte 1,49 milioane Coreii de Sud. De asemenea, Guvernul României a vândut Germaniei 912.000 de vaccinuri Moderna.
În plus, România a donat peste două milioane de doze, majoritatea de la AstraZeneca, mai multor ţări. R.Moldova şi Egiptul au primit fiecare peste 500.000 de doze, iar Coreea de Sud a primit un lot mare de 450.000 de doze Moderna.
Cu toate acestea, aproape un milion de doze de vaccin AstraZeneca au expirat.
Între timp, România aşteaptă primele vaccinuri pentru copiii de 5-11 ani, la sfârşitul săptămânii viitoare, deşi autorităţile au declarat anterior că vaccinarea copiilor mai mici ar fi trebuit să înceapă în decembrie.
Singurul vaccin aprobat în prezent în UE pentru copiii cu vârste sub 12 ani este Comirnaty, produs de BioNTech/Pfizer. Prima livrare de 114.000 de doze ar trebui să sosească în România în perioada 21-25 ianuarie, vaccinarea fiind de aşteptat să fie lansată la începutul lunii februarie.
Autorităţile analizează, de asemenea, dacă să reducă termenul pentru doza booster la mai puţin de şase luni. Comitetul de vaccinare va purta discuţii cu privire la termenele de rapel în zilele următoare, deoarece alte ţări au luat decizii similare.
După ce televiziunea naţională TVR a raportat că termenul va fi redus la patru luni, CNCAV a spus că nu a fost luată o decizie, iar termenul de patru luni este una dintre propuneri. În plus, ar putea exista termene diferite pentru fiecare vaccin.
În prezent, persoanele de peste 12 ani pot primi o doză de rapel (booster) numai dacă au trecut şase luni de la primirea