România ar putea înregistra o creştere economică de aproximativ 26 miliarde de dolari
România ar putea înregistra, până în 2040, o creştere economică de aproximativ 26 miliarde de dolari, conform unui studiu McKinsey Global Institute.
09 Noiembrie 2021, 13:38
Totodată, presiunea pe care problemele de sănătate o pun pe sistemul medical din ţara noastră ar putea scădea cu până la 36%. Condiţia esenţială, potrivit al unui raport al McKinsey Global Institute, o reprezintă investiţiile masive în sistemul sanitar. Mihaela Dumitrescu vine cu mai multe informaţii.
Studiul MGI a identificat indicatorii ce pot determina îmbunătăţirea sănătăţii românilor şi a calculat beneficiile sociale şi economice care pot rezulta de aici. Astfel, o sănătate mai bună a populaţiei ar putea însemna un avans economic de circa 9% în următoarele două decenii. Aproape jumătate dintre beneficiile economice ar rezulta dintr-o mai mare implicare pe piaţa muncii, o treime din scăderea problemelor de sănătate, iar restul, din creşterea productivităţii muncii şi scăderea numărului de decese premature. România înregistrează o tendinţă accentuată de scădere a populaţiei, dar şi de îmbătrânire a acesteia. În plus, 63% dintre cei care au probleme din cauza sănătăţii precare sunt persoane din categoria populaţiei active, un risc suplimentar pentru economie. Presiunea pe care o reprezintă bolile pentru sistemul medical din România ar putea fi redusă cu 36% în următorii 20 de ani prin utilizarea la scară mai largă a metodelor deja cunoscute, cum ar fi administrarea de vaccinuri, adoptarea unor obiceiuri mai sănătoase, extinderea asistenţei medicale primare şi îmbunătăţirea accesului la medicamentele prescrise. Experţii MGI susţin că România ar trebui să elaboreze rapid o strategie naţională de sănătate axată pe prevenţie mai degrabă decât pe tratament, folosindu-se de experienţa acumulată în pandemie, când s-a demonstrat că schimbările repede, cum au fost măsurile luate în criza COVID, sunt posibile atunci când sunt necesare.
RADOR
Foto: Pixabay