Şeful Armatei Române va prezenta un raport membrilor CSAT cu privire la războiul din Ucraina
O şedinţă extrem de importantă are loc în mai puţin de o oră la Palatul Cotroceni. Membrii Consiliului Suprem de Apărare a Ţării se întâlnesc după ce ruşii au pornit ofensiva în estul Ucrainei. Discuţiile au loc în contextul în care, în ultimele luni, mai mulţi lideri NATO, dar şi şeful Armatei Române au spus că situaţia din Ucraina ar trebui să-i îngrijoreze pe toţi membrii Alianţei.
21 Februarie 2024, 12:39
Cel mai important subiect de pe ordinea de zi este legat de războiul din Ucraina. Şeful Armatei Române va prezenta un raport membrilor CSAT cu privire la ultimele noutăţi de pe front. Ştim că în ultimele săptămâni ruşii au început o ofensivă. Sunt cel puţin cinci zone prin care ei încearcă acum să înainteze, iar în anumite locuri reuşesc acest lucru. Ucrainenii nu pot să îi respingă, încearcă ruşii să meargă către centrul ţării. Tocmai de aceea este nevoie ca ţările NATO, mai ales ţările de pe flancul estic, să ştie în permanenţă cum evoluează războiul. Un alt subiect extrem de important este legat de evoluţia acestui conflict din Ucraina, deoarece ministrul Apărării va prezenta în şedinţa CSAT proiectele de înzestrare pentru Armata României. Totodată, se va discuta şi despre problema deficitului de militari. Ştim că şeful Armatei Române a atras atenţia cu privire la numărul mic de militari pe care se bazează acum armata. Totodată, atât generalul Vlad, cât şi mai mulţi aliaţi, mai mulţi şefi ai ţărilor NATO au atras atenţia în ultimele luni în legătură cu pericolul războiului, în legătură cu faptul că Rusia ar putea la un moment dat să-şi întoarcă armele către o ţară NATO.
Gheorghiţă Vlad, şeful Armatei Române: Populaţia României, la fel ca întreaga populaţie din Uniunea Europeană, din Europa, trebuie să se îngrijoreze şi trebuie să adoptăm măsurile corespunzătoare pentru a fi pregătiţi. Eu, personal, nu neapărat ca şi militar, consider că Federaţia Rusă nu se va opri aici. Dacă va câştiga în Ucraina, principala ţintă va fi Republica Moldova, vom asista la tensiuni în Balcanii de Vest. Sunt mai mult decât convins că politica preşedintelui Putin va escalada în perioada imediat următoare. Dorim să introducem un serviciu militar în termen voluntar, adică vizăm segmentul de vârstă între 18 şi 35 de ani, indiferent de sex, naţionalitate, credinţe religioase, tineri care doresc să îmbrace haina militară, să plătim acest serviciu şi să îi pregătim în principiile de bază de ducere a războiului.
RADOR