Senatorii şi deputaţii ar trebui să revină la muncă săptămâna aceasta, pentru a modifica din nou proiectul de lege privind pensiile de serviciu
Senatorii şi deputaţii ar trebui să revină la muncă săptămâna aceasta, pentru a modifica din nou proiectul de lege privind pensiile de serviciu. Premierul Marcel Ciolacu a anunţat convocarea unei sesiuni extraordinare a Parlamentului, după ce unele articole din actul normativ au fost declarate neconstituţionale.
07 August 2023, 08:14
Reforma pensiilor de serviciu ar urma să intre din nou în circuitul legislativ, prima cameră sesizată fiind Senatul, după ce judecătorii Curţii Constituţionale au semnalat câteva probleme, între care diminuarea bazei de calcul şi faptul că pensiile aflate în plată nu trebuie afectate. Senatorii şi deputaţii trebuie să găsească soluţii astfel încât să fie îndeplinit obiectivul asumat prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă şi să poată fi depusă la Comisia Europeană a treia cerere de plată. Reforma pensiilor speciale a fost adoptată în Parlament la finalul lunii iunie şi prevede că magistraţii se pot pensiona până în 2028 în aceleaşi condiţii ca în prezent dacă au o vechime de 25 de ani. Ei ar urma să beneficieze de o pensie în cuantum de 80% din indemnizaţia brută şi sporurile din ultima lună de activitate. Între timp, creşte numărul celor care beneficiază de pensie de serviciu. Potrivit Casei Naţionale de Pensii Publice, în luna iulie au fost 10.310 beneficiari, în creştere cu 29 de persoane faţă de luna anterioară, iar cea mai mare pensie medie de serviciu a fost de aproximativ 21.500 lei.
RADOR