Vom avea o toamnă prelungită și un debut de iarnă cu temperaturi mai ridicate
Finalul lunii septembrie ne aduce vreme răcoroasă, cu temperaturi mai mici decât normalul perioadei. Valorile maxime se vor înregistra între 12 grade în nordul țării, prin depresiuni, prin dealurile de vest și 21 de grade în partea de sud-est, în estul Trasilvaniei este posibil să cadă brumă.
20 Septembrie 2022, 13:18
“Am văzut cu toții deja că de câteva zile s-a răcorit bine de tot la noi în țară, iar acest aspect se va menține cam până spre sfârșitul lunii. Datele Centrului European de Prognoză a Vremii spun că până în data de 26 septembrie o să fie rece, chiar destul de frig, nu doar racoare.
Dimineața temperaturile vor scădea tot mai mult iar nopțile vor deveni tot mai reci. Joi și vineri chiar și sâmbătă temperaturi vor fi chiar mai scăzute, doar prin sud-est să se mai depășească 18-19 grade, să fie cam 20 de grade în Bărăgan, prin Dobrogea, 10 grade în nordul Moldovei, tot așa prin estul Transilvaniei.
La București, joi si vineri vor fi 18-19 grade în măsura în care noi în mod normal ar trebui să avem 23 de grade si se vor inregistra temperaturi negative în estul Transilvaniei", estimeaza meteorologul Meda Andrei, pentru Antena Satelor.
De la sfârșitul lunii septembrie, tempraturile vor creste din nou si vor trece in unele zone peste 25 de grade, va fi mai cald decât ar trebui să fie în mod normal la această data.
Luna octombrie va fi una normala din punct de vedere al temperaturilor, iar precipitatiile vor fi deficitare.
“Am putea spune ca vom avea o toamnă un pic mai prelungită, dacă sărim peste episodul din zilele acestea. In luna una octombrie vom avea temperaturi normale, mai multe precipitații prin vest, nord-vest, iar până la mijlocul lui octombrie ar putea să vină din nou un val de aer ceva mai răcoros și ploi puține. Oricum, octombrie este luna in care se inregistreaza mai puține precipitații. Așadar, până la sfârșitul toamnei vom avea alternanțede temperaturi, vremea va fi când mai caldă, când destul de rece", mai spune Meda Andrei.
Potrivit estimarilor, lunile decembrie si ianuarie vor aduce temperaturi mai mari decat mediile climatologice.
“Cam așa a fost în mai toți anii, decembrie-ianuarie cu temperaturi un pic mai mari și ninsori pe la munte, dar în zonele mai joase din cauza acestei mase de aer mai cald ar putea sa să fie mai degrabă sub formă de lapoviță, poate ploaie, mai puțin ninsoare și cumva din a 2-a jumătate a lunii ianuarie si februarie așa să avem ninsori, să fie mai multă zăpadă, mai mult si episoade de , cu episoade de viscol, după aceea încet-încet să vină primăvara. Dar aceste data sunt relative, seis e raporteaza la perioadele anterioare", a mai declarat meteorologul Meda Andrei.
Foto: pixabay