-

Pompierii militari bihoreni au acţionat pentru stingerea a cinci incendii izbucnite marţi, 13 iulie 2021, la terenuri virane, livezi şi culturi agricole.

Incendiile s-au produs în localităţile Petreu, Ginta, Salonta, Botean şi Beiuş. În urma acestora au ars mai multe hectare de vegetaţie uscată, lanuri de grâu, pomi fructiferi şi viţă de vie.
Echipajele Gărzii de Pompieri Tinca şi ale Secţiei de Pompieri Beiuş au stins două incendii produse, cel mai probabil, de utilizarea focului deschis în spaţii deschise fără respectarea normelor de apărare împotriva incendiilor, la terenuri virane situate în Ginta, comuna Căpâlna, respectiv în municipiul Beiuş, evenimente soldate cu arderea a peste 2.5 hectare de vegetaţie uscată.
Tot în cursul zilei de marţi, 13 iulie a.c., pompierii militari din cadrul Detaşamentului Marghita şi Detaşamentului 1 Oradea au acţionat pentru localizarea şi lichidarea a două incendii generate, cel mai probabil, de resturi de ţigări nestinse, aruncate la întâmplare, evenimente care au afectat livezi şi culturi agricole.
În aceeaşi zi, şi pompierii din cadrul Detaşamentului Salonta au luptat cu flăcările ce au cuprins1.5 hectare dintr-un lan de grâu, situat pe raza municipiului. Pompierii au reuşit să salveze celelalte culturi agricole din apropiere. În acest caz, evenimentul a fost provocat de căldura solară radiată de cioburi de sticlă (efectul de lupă) aflate pe terenul respectiv.
Pompierii bihoreni le adresează bihorenilor rugămintea de a nu utiliza focul deschis în locuri cu pericol de incendiu şi pe timp de vânt şi să nu arunce la întâmplare resturile de ţigări ori sticle sau cioburi de sticlă.

RADOR