-

Martirii masacrului din localitatea sălăjeană Treznea sunt comemoraţi duminică, 9 septembrie, printr-un ceremonial militar şi religios la mormântul comun, dar şi la monumentul aflat în centrul localităţii.

Urmaşii supravieţuitorilor masacrului din localitatea sălăjeană Treznea îşi mai aduc aminte de clipele de groază prin care au trecut părinţii şi fraţii lor, zeci de copii, bărbaţi, femei, oameni simpli fiind ucişi de trupele hortiste în 9 septembrie 1940, pentru simplul motiv că erau români.

La mormântul martirilor au venit şi în acest an oameni de cultură, istorici şi mai ales oameni simpli, pentru a aprinde o lumânare, dar şi pentru a atrage atenţia lumii că astfel de crime nu trebuie să se mai repete niciodată. 

Au fost ucise 86 de persoane: copii, de la vârsta de doi până la 82 de ani. Ce ar trebui să învăţăm din aceste orori? „Ar trebui să învăţam, fiindcă aceste orori aparţin unor ideologii extremiste, iar în memoria lor, în fiecare an, ar trebui să fim prezenţi la Treznea, la ei, să vărsăm o lacrimă si a depune o floare la mormântul comun de la Treznea, de la Ip şi din alte localităţi”, spune Marin Pop, doctor în istorie.

Manifestările vor continua săptămâna viitoare la Ip, unde 157 de localnici au fost omorâţi în acelaşi an de trupele hortiste şi aruncaţi într-o groapă comună.

RADOR