-

Aproape 3 milioane de alegători din Republica Moldova sunt chemaţi azi să voteze noul Parlament.

Favoritul sondajelor este Partidul filo-rus al Socialiştilor, iar analiştii anticipează că parcursul european al ţării va încetini după alegeri.

Radio Chișinău: Prezența la vot în timp real la alegerile parlamentare. Primele informații prezentate de CEC

 Pentru moldovenii din România sunt deschise 12 secţii de vot în toate regiunile, după cum transmite Cristina Popuşoi de la Radio Chişinău:

Reporter: Secţiile de votare s-au deschis în această dimineaţă la ora 7:00, iar cetăţenii cu drept de vot sunt aşteptaţi la urne până la ora 21:00.

Alegerile parlamentare au loc pentru prima dată în baza unui sistem de vot mixt, în care 50 de deputaţi sunt aleşi pe liste de partid, iar 51 în baza votului uninominal.

Concomitent cu alegerile parlamentare, în Republica Moldova are loc şi un referendum consultativ, la care oamenii sunt chemaţi să se pronunţe în privinţa reducerii numărului de deputaţi şi a posibilităţii retragerii mandatelor deputaţilor prin plebiscit.

Autorităţile moldovene au deschis 2.141 de secţii de votare. În afara ţării va fi un număr record de secţii - 123 - totuşi prea puţine pentru cei aproximativ 800 mii de cetăţeni moldoveni plecaţi din ţară - potrivit opoziţiei şi societăţii civile.

În România vor fi deschise 12 secţii de votare, două în Bucureşti şi câte una la Iaşi, Suceava, Bacău, Galaţi, Constanţa, Craiova, Braşov, Cluj-Napoca, Sibiu şi Timişoara.

Scrutinul va fi monitorizat de aproape 4.200 de observatori naţionali şi internaţionali.

Sursa: romania-actualitati.ro

Sursa foto: pixabay.com