-

Pentru prevenirea accidentelor şi pentru informarea turiştilor, echipa Salvamont Mureş a montat recent tarei panouri de informare.

Pe acestea este afişat buletinul nivometeorologic pentru zona Munţilor Călimani.
Panourile sunt montate la intrarea în văile Răstoliţa, Ilva Mare şi Zebrac, a arătat şeful Serviciului Salvamont Salvaspeo Mureş, Kovacs Robert: "În ultimii ani, mai ales în ultimii trei ani, în fiecare an am avut accidente grave în Munţii Călimani din cauza avalanşelor şi chiar au fost trei morţi care au fost surprinşi de avalanşă, şi din această cauză ne-am gândit că trebuie să punem aceste indicatoare la intrare în văile principale care urcă în Munţii Călimani. Am putut face acest lucru pentru că, de anul trecut, Asociaţia Naţională a Salvatorilor Montani are un contract de colaborare cu Meteo România care, la fiecare 3-4 zile ne trimit aceste date nivometeorologice."
Panourile conţin date importante referitoare la riscul de avalanşă, iar fiecare turist poate vedea exact zona unde urmează să meargă şi este sfătuit să fotografieze informaţiile de pe panou.
Revine Kovacs Robert: "În primul rând este descris cum se petrece o avalanşă, apoi sunt descrise gradele care pot apărea. Aceste grade de periculozitate sunt între 1 şi 5, fiecare grad are o culoare, iar pe panoul respectiv afişăm gradul de periculozitate în momentul de faţă. Este un grad pus până la 1.400 de metri altitudine, respectiv, celălalt grad de periculozitate, de la 1.400 de metri în sus. Pe acest panou am reuşit să expunem şi un autoevaluator de avalanşă."
Salvamontiştii sunt prezenţi în permanenţă în zonele cele mai frecventate de turişti, mai ales la sfârşit de săptămână, când numărul turiştilor este mai mare.

RADOR
Foto: Pixabay