-

În România, incendii de vegetaţie uscată au afectat în ultimele două săptămâni localităţi din judeţul Mehedinţi.

Numai în ultimele trei zile, flăcările au distrus locuinţe, anexe gospodăreşti, culturi agricole. Comunele cele mai afectate sunt Devesel şi Dumbrava. Deşi incendiile de vegetaţie au ucis un om, au rănit mai mulţi şi au adus pagube semnificative, oamenii nu înţeleg să nu mai igienizeze terenurile agricole folosind focul.
Pornit de pe un teren agricol, focul a lăsat doi bătrâni din satul Albuleşti fără tot ce au pus în hambar în această vară.
-: Ce să se întâmple, mamă, ne-a ars tot. Nu am o ceapă să mănânc, usturoi şi tot. Am muncit, am cărat tot grâul, două remorci de la drum, l-am cărat, l-am băgat în magazie. Am cărat orzul cu spinarea din drum.
-: Animale, porcii, păsări, raţe, ce avurăm prin curte, tot absolut. /.../ să dea un braţ de coceni la o vacă, că vaca am salvat-o.
Grajdurile cu fân, /.../ cu fân, de acolo a plecat focul, din partea aia.
-: Grâu, porumb, ovăz, tot, absolut tot, găini, porci.
-: Noroc că a salvat casa.
Doar intervenţia localnicilor şi ulterior a pompierilor a făcut ca focul să nu se extindă la casa acestor oameni, dar şi la alte gospodării din sat. Emil Savu, reprezentantul Primăriei Dumbrava: „Au intervenit două maşini de pompieri, a mai venit una de la Centrul Strehaia, una de la Mehedinţi, /.../ local cu maşina noastră a alimentat cu apă, cu cisterna.”
Pompierii au stins zece incendii de vegetaţie, bilanţul ultimelor două săptămâni fiind de 200 de intervenţii la focul pus pe câmp.