-

Luni, 28 mai, a avut loc avaria colectorului Ř 6 transport țiței apă sărată Brădești-Ghercelti, al OMV PETROM ASSET II Oltenia, județul Dolj, dispeceratul A.B.A. Jiu fiind informat la ora 20.40.

Avaria s-a produs la ora 19.30 din datele furnizate de reprezentantii OMV PETROM, acestia intervenind prin sistarea pomparii si instalarea de baraje absorbante pe râul Amaradia, afluent de stânga al râului Jiu, în zona localitatii Albesti. Administratia Bazinala de Apa Jiu intervine înca de seara trecuta, de la orele 21.30, cu 4 camionete încarcate cu spilsorb, 2 formatii de interventie Rapida (Craiova si Scaiesti) alcatuite din 20 de persoane, una aflându-se la confluenta râului Amaradia cu râul Jiu, iar cealalta la 3-4 km pe râul Jiu, la podul din localitatea Cernele. În aceasta dimineata, la ora 6.00, situatia pe teren se prezenta astfel:

– Pe râul Amaradia, începând de la locul avariei – comuna Albesti, pâna la confluenta cu râul Jiu mai sunt irizatii de produs petrolier, atât în apa, cât si pe vegetatia situata pe ambele maluri;

Pe sectorul de curs Jiu situat aval confluenta cu râul Amaradia, pâna în zona podului rutier de pe DN Craiova – Breasta, zona pod Breasta, cca 7 km se observa irizatii si pete discontinue de produs petrolier, curentul apei dirijându-le spre malul stâng. Aici A.B.A Jiu a intervenit noaptea trecuta cu 1500 kg spilsorb.

– La ora 4 a.m., când unda poluanta a ajuns în zona podului de la Podari, aval cca 5 km de podul de la Breasta s-a intervenit de catre Formatia A.B.A. Jiu cu 80 de saci cu spilsorb.

– În prezent A.B.A. Jiu intervene la urmatorul pod situat pe Jiu în zona localitatii Valea Stanciului la cca. 50 km de podul de la Podari. Sunt întinse baraje absorbante si se va inteveni si cu spilsorb. (RAZVAN STOICHITOIU)