-

În prezent, în România sunt 400 de mii de șomeri și 1 milion de persoane inactive.

Potrivit unui studiu, în România sunt peste 1 milion de tineri care nici nu muncesc, nici nu merg la şcoală. Soluţia ar fi schimbarea sistemului de educaţie, arată Digi 24.

În ultimii 10 ani, populaţia României a scăzut cu aproape 5%, în timp ce numărul oamenilor apţi de muncă e mai mic cu 9%, una dintre cele mai mari scăderi din Uniunea Europeană.

La polul opus sunt Germania şi Spania, state care au pierdut doar 1% din forţa de muncă:

„Numărul tinerilor care studiază în străinătate a crescut cu peste 50% în ultimii 10 ani, ar fi un lucru îmbucurător dacă aceștia s-ar întoarce în țară doar o treime se mai și gândesc să se întoarcă”, a declarat Alin Grigore, președintele Uniunii Studenților.

În prezent, în România sunt 400 de mii de şomeri şi peste 1 milion de persoane inactive – adică români care nici nu lucrează, nici nu merg la şcoală.

Specialiștii spun că singura soluție pentru a acoperi deficitul de pe piața muncii ar fi schimbarea sistemului educațional:

„Avem un abandon școlar de aproape 25%, ducem copii la clasa a 8-a și 40% nu pot citi un text. Avem la liceu un învățământ profesional și tehnic învechit, care duce ca angajabilitate maxim 30% copii să se angajeze în calificarea pe care o urmează în liceu”, a declarat Măriuca Talpeş, potrivit Digi 24.

Sursa: unica.ro
Sursa Foto: unica.ro