-

Cetăţenii români pot folosi, pentru siguranţa călătoriei în spaţiul european, cardul european de asigurări de sănătate - spune directorul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, Vasile Ciurchea.

Astfel, cu ajutorul acestuia, la nevoie, românii pot beneficia de serviciile acordate de unităţi medicale de stat, în oricare dintre cele 28 de state membre ale Uniunii, precum şi în Islanda, Liechtenstein, Norvegia şi Elveţia. Directorul CNAS, Vasile Ciurchea, a precizat, în cadrul emisiunii "Serviciul de noapte" de la postul nostru de radio:
Vasile Ciurchea: Cardul naţional este cel care îţi dă dreptul la servicii medicale şi de fapt îţi certifică calitatea de asigurat pe teritoriul României, iar cardul european este cel folosit în Uniunea Europeană. Acest card, conform directivei europene, poate să fie înlocuit de acea adeverinţă şi care îţi dă toate drepturile pe care le ai, dacă ai avea cardul în buzunar. Suntem spre finalitatea procedurilor de a face aceste carduri. Cardul european îţi dă dreptul la a primi servicii medicale pentru ceea ce înseamnă urgenţă. Deci cu acel card european poţi să te duci pentru serviciul medical programat.
Realizator: Românii asiguraţi în sistemul de asigurări de sănătate ar putea avea, de acum înainte, acces la toate decontările făcute în numele lor de către CNAS, pe anul precedent. Un proiect de lege în acest sens a fost adoptat de Parlament şi este acum la promulgare.

RADOR