-

Urşii sunt tot mai prezenţi în zonele locuite, iar autorităţile se văd în situaţia de a lua măsuri pentru a apăra populaţia de posibilele pagube pe care le produc.

În ultimele două săptămâni, zeci de apeluri la numărul unic de urgenţă 112 au semnalat prezenţa acestor animale în judeţele Braşov, Mureş, Sibiu, Harghita, Covasna, Alba sau Bistriţa-Năsăud. În unele cazuri, animalele au pus în pericol viaţa unor copii sau a fost nevoie de intervenţia medicilor.

În municipiul Braşov şi în oraşul Victoria urşii au apărut în plină zi chiar în centru. Prefectul acestui judeţ va face azi publice măsurile de intervenţie adoptate pentru îndepărtarea urşilor din zona urbană.

Şi la Bistriţa-Năsăud autorităţile cred că problema urşilor este una de urgenţă şi a fost convocat un grup operativ, care va colabora cu Prefectura. În următoarea săptămână, poliţiştii, jandarmii, silvicultorii şi membri ai Gărzii Forestiere trebuie să vină cu soluţii, pentru a-i proteja pe oameni. În pădurile judeţului Bistriţa-Năsăud au fost observaţi, în ultima perioadă, 682 de urşi, de patru ori mai mulţi faţă de ce au declarat silvicultorii că ar fi efectivul optim pentru zona noastră. Toamna, mai ales, animalele se strâng în zona Dealului Negru unde sunt mulţi pomi fructiferi, aici fiind cea mai mare concentrare de urşi bruni din Europa.

Dacă în anii trecuţi au atacat mai mult turmele care păşunau prin livezi, anul acesta urşii au coborât pe uliţele satului Cuşma, cel mai apropiat de habitatul lor. Oamenii au fost avertizaţi prin Ro Alert să nu iasă din case şi nu s-a întâmplat nimic grav. Un alt animal a fost văzut însă şi pe o stradă din Bistriţa. De câteva zile, un urs a atacat o turmă din localitatea Şieu-Sfântu, a omorât 15 oi dar şi un câine, drept urmare autorităţile au considerat că trebuie să facă ceva.

Tocmai de aceea, şefii a opt instituţii de ordine publică şi cu responsabilităţi de mediu sau păduri trebuie să vină cu soluţii pentru protejarea oamenilor şi a bunurilor acestora. În condiţiile în care, de la începutul anului, numai urşii au produs în Bistriţa-Năsăud pagube în 34 de gospodării.

RADOR

Foto: Pixabay

Citește mai mult despre stil de viațăsfatul medicului și idei practice.