-

Îngrijoraţi de numărul tot mai mare de incendii din ultima perioadă, produse din cauza surselor de căldură defecte, pompierii au lansat o nouă rundă de apeluri către populaţie.

Riscurile apar şi la sobele cu acumulare de căldură, dacă în apropierea lor sunt depozitate obiecte sau substanţe care pot lua foc, la o distanţă de 1 metru.
În cazul sobelor de metal, această distanţă se reduce la 50 de centimetri.
Pompierii atrag atenţia şi asupra mijloacelor de încălzire electrice, care pot prezenta defecţiuni, chiar dacă sunt noi.
Un aspect care nu trebuie neglijat este coşul de fum care, conform legii, trebuie curăţat cel puţin o dată pe an, a arătat şeful Inspecţiei de Prevenire din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Mureş, colonelul Mihai Pălăcean: "În această perioadă este foarte important să fie verificate cu atenţie coşurile de fum. Multe din coşurile de fum ale populaţiei nu sunt verificate din necunoaştere, din nepăsare sau din diverse alte motive. Legislaţia actuală impune verificarea coşurilor de fum o dată pe an sau ori de câte ori este nevoie. Recomandarea noastră, a inspecţiei de prevenire şi a inspectoratului, este ca să fie verificate de două ori pe an. Coşurile de fum se verifică indiferent de combustibilul utilizat. Chiar dacă folosim material combustibil solid, cărbune, lemn, etc, coşul de fum este obligatoriu să fie verificat dar, de asemenea, este obligatorie verificarea şi a coşurilor de fum la centralele termice cu gaz natural".
Cei care pot da amenzi în cazul în care cetăţenii nu îşi verifică coşurile de fum sunt primarii, însă până acum nu există nicio sancţiune în acest sens.

RADOR

Foto: Pixabay