-

Astăzi este marcată Ziua Europeană a Informării cu Privire la Antibiotice. Specialiştii atrag atenţia că aceste medicamente trebuie luate doar după consultarea medicului.

Antibioticele salvează vieţi, dar numai dacă sunt utilizate corect şi exclusiv la indicaţia medicului - atrag atenţia autorităţile medicale sălăjene. Consumate în exces şi în baza unor sfaturi neautorizate, antibioticele pot deveni duşmanul sănătăţii.
Nicolae Mocuţa, doctor în biologie moleculară: „Sigur că este vorba de creşterea cantităţii şi numărului de antibiotice folosite. Este vorba despre tratamentul aplicat cu anitbiotice şi când trebuie şi când nu trebuie. În acest fel, se crează antibiorezistenţa la bacterii, pentru că nu găseşti antibioticul eficace în boala respectivă, tocmai din această cauză.”
Mai grav este că internetul s-a umplut cu sfaturi medicale neautorizate, inclusiv în privinţa tratării noului coronavirus - mai avertizează medicii sălăjeni.
Nicoale Mocuţa: „Apar tot felul de vindecătoare cu reclamele de vigoare, şi aşa mai departe, care fac tot felul de nenoriciri.”
Antibioticele trebuie consumate prudent şi exclusiv la indicaţia medicului de familie sau a celui specialist. Potrivt datelor existente la nivel central, în întreaga Uniunea Europeană numărul pacienţilor infectaţi cu bacterii rezistente este în creştere, iar rezistenţa la antibiotice este un pericol major pentru sănătatea publică - potrivit Centrului European de Prevenire şi Control al Bolilor.

RADOR
Foto: Pixabay