-

Centrul Judeţean de Transfuzii Sanguine Galaţi are un număr impresionant de donatori de plasmă hiperimună din rândul foştilor bolnavi de COVID care s-au vindecat.

Cu toate acestea, cantitatea de plasmă nu este suficientă, situaţie care îi determină pe medicii instituţiei să facă apel zilnic la donatori. Astăzi, 50 de preoţi şi familiile lor, alături de enoriaşi din Tecuci, au răspuns la apel. Acţiunea de donare s-a desfăşurat pe parcursul întregii zile, spre bucuria angajaţilor de la Centrul Judeţean de Transfuzii sanguine, unde în ultima perioadă, numărul donatorilor este insuficient faţă de cererea permanentă a spitalelor pentru sânge şi plasmă hiperimună.
Camelia Stoichiţescu şefa Centrului Judeţean de Transfuzii Sanguine Galaţi: „Biserica este o forţă, eu aşa o consider şi trebuie ca această forţă să fie îndreptată pentru binele oamenilor. E mare nevoie în acest moment de sânge şi de plasmă.”
Distanţa de la Tecuci la Galaţi este de circa 80 de km, iar acest lucru descurajează de multe ori donatorii. Tocmai de aceea, periodic, din 2013 încoace, părintele Gheorghe Joghiu, Protoiereu de Tecuci, organizează deplasări până la centrul de transfuzii.
Gheorghe Joghiu: „Protoieria Tecuci a fost astăzi la Centrul de Transfuzie Sanguină Galaţi cu număr de 52 de voluntari, printre care şi preoţi şi credincioşi din parohie, pentru ca în perioada Postului Naşterii Domnului să aducem darul de colind în picătura de sânge care dorim să ajute pe toţi cei care sunt aflaţi în grija medicală.”
De la începutul pandemiei de coronavirus şi până în prezent, la Centrul de Transfuzie Sanguină din Galaţi s-au realizat 150 de prelevări de plasmă hiperimună pentru tratamentul pacienţilor COVID, însă chiar şi în aceste condiţii, cererea spitalelor pentru plasmă este în continuare foarte mare.

RADOR
Foto: Pixabay