-

Ordonanţa de urgenţă privind amânarea unei noi creşteri a alocaţiilor pentru copii va fi din nou pe agenda şedinţei guvernului şi săptămâna aceasta.

Iar după amânare, executivul ar urma să stabilească un cadru legislativ prin care majorarea alocaţiilor să fie legată de evoluţia economiei, aflată acum într-o perioadă de revenire după criza adusă de pandemie. Este ceea ce a anunţat premierul, care a mai spus că este timp până la sfârşitul anului ca în coaliţie să fie stabilite principiile după care se vor face viitoarele creşteri ale ajutoarelor sociale. 
După ce guvernul a discutat în primă lectură ordonanţa de urgenţă care amână pentru anul viitor o nouă creştere a alocaţiilor pentru copii, premierul Florin Cîţu a declarat că alocaţiile pot nu doar să se dubleze, ci chiar să se tripleze şi să crească de mai multe ori, dar totul depinde de veniturile României. Doar o economie dezvoltată va putea să susţină creşterea alocaţiilor pentru copii, a explicat Florin Cîţu.
Florin Cîţu: „Această ordonanţă asigură, ceea ce am spus de la începutul anului, că anul acesta alocaţiile cresc cu 20%, 20% în 2021. Pentru ceea ce se întâmplă în viitor, avem tot timpul, anul acesta, împreună în coaliţie să venim cu un plan care să arate o creştere a alocaţiilor anuală. Repet, vreau să legăm alocaţiile de venituri, dacă se poate, într-o formulă în care toată lumea să beneficieze de creşterea economică.”
âPremierul a mai spus că, în mod concret, despre creşterea viitoare a alocaţiilor se va putea vorbi după constituirea bugetului de anul viitor, după ce coaliţia de guvernare va lua o decizie în acest sens pentru următorii ani şi pe baza unor scenarii de creştere economică viitoare. Tot săptămâna aceasta, guvernul ar putea să aibă pe ordinea de zi şi proiectul unei alte ordonanţe de urgenţă care va prelungi termenul în care vor fi acordate ajutoare sociale minerilor care vor fi disponibilizaţi de la minele din Valea Jiului, de la Compania Naţională a Uraniului şi de la Complexele Energetice Hunedoara şi Oltenia. Intenţia este aceea ca măsurile sociale să fie acordate până în 2032, şi nu până în 2024, cum este prevăzut în prezent.

RADOR
Foto: Pixabay