-

Aproape un sfert dintre copiii de clasa 0 din România nu au primit niciodată îngrijire dentară sau nu au mers la dentist, în ultimele 12 luni.

Acest lucru reiese dintr-un studiu privind sănătatea orală a copiilor în România, la care au participat şi cercetători din Timişoara, şi care va ajunge la Ministerul Sănătăţii pentru a putea fi luate măsuri.
Potrivit raportului, aproape 75% dintre copiii de clasa 0 şi 50% dintre cei de clasa a 6-a prezintă carii dentare ireversibile, în timp ce doar 47% dintre cei mici şi peste 20% din cei de vârsta de 12 ani prezintă restaurări plombe. Studiul a vizat şi comportamentul preventiv, iar specialiştii consideră că apariţia cariilor dentare este determinată de consumul excesiv de zahăr.
Astfel, în cazul copiilor de clasa 0 cariile apar pe fondul consumului de lapte, ceai şi cacao îndulcite cu zahar sau miere, iar la copiii de clasa a 6-a s-a observat că apariţia cariilor dentare este determinată de consumul de băuturi răcoritoare îndulcite şi de gumă de mestecat ce conţine zahăr. 42% dintre copiii de clasa 0 din România au apreciat că o dată pe zi consumă fructe proaspete şi 41% consumă biscuiţi, prăjituri, cremă, plăcinte dulci sau chifle. O altă concluzie a studiului arată că nivelul de dezvoltare al judeţului influenţează considerabil accesibilitatea copiilor la serviciile medicale stomatologice şi la campaniile de informare. Studiul complet se găseşte pe site-ul radiotimisoara.ro.

RADOR

Foto: Pixabay