-

Vietnamul a primit, pe 25 august, 300.000 de doze de vaccin AstraZeneca anti-COVID-19 donate de guvernul român.

Vorbind la ceremonia de primire de la Hanoi, ministrul adjunct al afacerilor externe To Anh Dung a transmis sincere mulţumiri guvernului şi poporului român pentru sprijinul lor valoros şi oportun acordat Vietnamului, spunând că acesta este un gest nobil, care reflectă prietenia loială şi strânsă dintre cele două ţări, o prietenie cultivată de generaţii, în ultimii 70 de ani.
Dung a apreciat România ca pe unul dintre primii membri ai Uniunii Europene care a donat doze de vaccin Vietnamului, adăugând că acest gest va contribui practic la lupta împotriva COVID-19 a ţării.
Ministrul adjunct a profitat de această ocazie pentru a exprima mulţumiri ambasadorului României în Vietnam, Cristina Romila, pentru că a jucat un rol important în mobilizarea guvernului român pentru a oferi vaccin Vietnamului. El a propus, de asemenea, guvernului României să ia în considerare posibilitatea de a transfera vaccinurile sale excedentare Vietnamului.
Viceministrul Sănătăţii, Tran Van Thuan, a afirmat că Ministerul Sănătăţii va folosi, în curând, acest lot de vaccin în modul cel mai eficient.
Romila a spus că, după discuţiile telefonice dintre preşedintele vietnamez Nguyen Xuan Phuc şi preşedintele român Klaus Iohannis, din 14 iulie, precum şi în urma scrisorii premierului Pham Minh Chinh către premierul român Florin Cîţu, din 19 iulie, guvernul român a decis să mărească numărul de doze vaccin donate la 300.000, de trei ori mai mult decât prevăzuse planul iniţial. Ea a spus că guvernul român şi-a amintit întotdeauna de sprijinul valoros constând în măşti faciale şi consumabile medicale oferit de guvernul vietnamez şi de comunitatea vietnameză din România, în primele etape ale pandemiei. Vietnamul a fost prima ţară asiatică care a primit vaccin anti-COVID-19 donat de România, a spus ea. Ambasadoarea a afirmat că România va continua să fie alături de Vietnam şi crede cu tărie că ţara va ţine, în curând, pandemia sub control.

RADOR
Foto: Pixabay