-

Consumul de droguri în Europa a crescut - spun specialiştii într-un raport ONU, care arată că izolarea a dus la intensificarea acestui viciu.

Şi la noi în ţară se observă acest lucru, mai ales în cazul tinerilor. Starea de alertă nu i-a oprit să-şi facă rost de droguri. 22 de persoane au fost înregistrate în evidenţele Centrului de Prevenire Evaluare şi Consiliere Antidrog Giurgiu în primele opt luni ale anului. Claudiu Ion, director, explică: „Consumul şi înregistrările în urgenţele medicale sunt de regulă unu, două, maxim trei, lunar, substanţa descoperită în urma analizelor fiind cu predominanţă THC-ul, substanţă care se găseşte în canabis.”
Medicii spun că drogurile sunt nocive organismului şi pot genera boli grave.
Gigi Dragomir, medic specialist, medicină de urgenţă: „Pot da o serie de afecţiuni şi în principiu, cele neurologice. Bolile asociate consumului de substanţe psihoactive de abuz sunt bolile cu transmitere de tip viral, hepatite, în primul şi în primul rând. Mai vorbim şi de virusul HIV.”
Pentru a-i scăpa de dependenţa de droguri, specialiştii fac eforturi pentru a-i convinge pe consumatori să intre în programe de reabilitare, însă nici un consumator nu face acest lucru din proprie iniţiativă. De regulă sunt obligaţi să urmeze programe de reabilitare după ce au probleme de natură penală.

RADOR
Foto: Pixabay