-

În România sunt aproximativ 400.000 de tineri care au abandonat şcoala, nu sunt angajaţi şi nici nu primesc ajutor de şomaj.

Aproape 1.700 dintre ei vor avea şansa să îşi reia studiile, să aibă o calificare şi să îşi găsească un loc de muncă, prin patru proiecte finanţate din fonduri comunitare derulate de Ministerul Proiectelor Europene şi cel al Tineretului şi Sportului. Mira Gomboş vine cu detalii.
„Suntem pe locul cinci în Europa după Italia, Bulgaria, Grecia şi Croaţia în ceea ce priveşte numărul tinerilor care nu mai merg la şcoală, dar nici nu au loc de muncă, nu sunt încadraţi ca şomeri şi nu fac în prezent vreun curs de calificare. Pentru această categorie comunitatea europeană pune la dispoziţie sute de milioane de euro, care pot fi cheltuiţi în programe de integrare în societate. În România se înaintează cu greu în ceea ce priveşte scrierea proiectelor prin care pot fi accesaţi banii europeni. Abia 1.700 dintre aceşti tineri vor putea face primii paşi spre o viaţă independentă, prin intermediul a patru proiecte care au fost finalizate de ministerele Tineretului şi Proiectelor Europene. Ei vor fi integraţi în programe de tip "A doua şansă" prin care îşi vor putea continua studiile după caz fie la nivel primar fie secundar inferior, acesta din urmă având şi o componentă de pregătire profesională. Există subvenţii inclusiv pentru firmele care îi vor angaja pe aceşti absolvenţi. Informaţii despre cum pot fi accesate ajutoarele financiare sau cum se face monitorizarea privind respectarea de către angajatori a obligaţiilor asumate pot fi găsite într-un ghid care a fost lansat ieri în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Investiţiilor şi Proiectelor Europene”.

RADOR
Foto: Pixabay