-

România închide cea mai grea săptămână de la debutul pandemiei de COVID-19 în care s-au stabilit mai multe recorduri negative.

Cele mai multe cazuri nou diagnosticate - peste 15.000, marţi, pe 5 octombrie, şi cele mai multe decese asociate COVID în 24 de ore - 357, raportate vineri. Ieri s-a trecut pentru prima oară de 16.000 de pacienţi în spitale, dintre care peste 1.600 sunt în secţia ATI, de asemenea un record.
Medicii spun însă că numărul celor care au nevoie de terapie intensivă este mult mai mare şi că aşteaptă eliberarea unui loc în secţiile de primiri urgenţe sau în alte secţii de spital. Specialiştii avertizează că oamenii apelează foarte târziu la medic şi că dezvoltă forme severe ale bolii într-un timp foarte scurt. Pe de altă, parte cei de la Ambulanţă se plâng că sunt extrem de solicitaţi şi că, în consecinţă, timpul de răspuns se prelungeşte. Pentru a mai reduce presiunea pe unităţile medicale, autorităţile se străduiesc să operaţionalizeze spitalele modulare de la Leţcani, lângă Iaşi, şi din Pipera, în nordul capitalei. Marţi ar urma să poată ajunge acolo primii pacienţi: şase cazuri grave la Leţcani şi circa 100 de pacienţi în prima fază la Pipera.

RADOR
Foto: Pixabay