-

România a înregistrat ieri noi recorduri negative în evoluţia epidemiei provocate de coronavirus atât în privinţa deceselor, a noilor infectări, cât şi a pacienţilor aflaţi în stare gravă.

Medicii spun că sistemul de sănătate este copleşit. Şi ministrul interimar al sănătăţii, Cseke Attila, atrage atenţia că presiunea pe sistemul sanitar este uriaşă. El a declarat la postul public de televiziune că ţara noastră nu a ajuns încă în vârful valului patru al epidemiei, pe aşa-numitul platou.
Reporter: Autorităţile au anunţat 18.863 de cazuri noi de coronavirus. Este cel mai mare număr de infectări în 24 de ore de la începutul pandemiei, dar şi numărul de teste efectuate a fost ridicat, peste 80.000. Cele mai multe infectări sunt tot în Bucureşti, 2.190. Capitala este urmată de judeţele Iaşi, cu 658 de cazuri, Constanţa, cu 655 şi Ilfov, cu 626 de cazuri. Numărul deceselor în ultimele 24 de ore este uriaş. Au murit 574 de bolnavi, dintre care 528 erau nevaccinaţi. La terapie intensivă, un alt record - sunt internaţi 1.805 pacienţi. Medicii spun de ceva timp că sunt epuizaţi şi că se confruntă cu un virus imprevizibil şi că în continuare, cei mai mulţi pacienţi din secţiile ATI sunt nevaccinaţi - aşa cum se întâmplă şi la Institutul "Marius Nasta" din capitală, după cum precizează managerul unităţii medicale, dr. Beatrice Mahler: „Este o situaţie la fel de dificilă ca în ultimele două săptămâni, cu pacienţi extrem de gravi, cu pacienţi care sunt cazaţi în hol, pentru că pur şi simplu nu mai avem loc în nicio cameră pe care am pus-o la dispoziţie din pavilion. Foarte mulţi pacienţi care vin la evaluare cu forme severe vin de acasă cu saturaţii extrem de mici.”
În acelaşi timp, Ministerul Sănătăţii a distribuit o nouă tranşă de Remdesivir: 8.570 de flacoane. Medicamentul a ajuns în 94 de spitale din toată ţara, pentru tratarea pacienţilor infectaţi cu SARS-CoV-2 cu forme medii de boală.

RADOR
Foto: Pixabay