-

Cea mai mare problemă a sistemului medical românesc este lipsa echipamentelor medicale performante şi a medicamentelor inovative.

Aceasta este opinia dominantă a românilor ce reiese din barometrul de sănătate publică lansat luni de Institutul de Ştiinţe Politice şi Relaţii Internaţionale al Academiei Române. Potrivit aceluiaşi sondaj, intenţia de vaccinare a populaţiei era cam o lună de 67%. 
Reporter: Faţă de anul trecut, informarea de la medicul de familie şi cel specialist, a crescut cu 10%, ajungând la peste 60%. Directorul Institutului de Ştiinţe Politice şi Relaţii Internaţionale, Dan Dungaciu, este de părere că acest lucru ar putea reduce automedicaţia şi spune ce altceva este important pentru români.
Dan Dungaciu: „Suntem într-o situaţie în care vechile probleme ale sistemului medical nu mai sunt fundamentale. Adică, îngrijorarile generate de comportament, birocraţie, ideea că e bun ce e ieftin, aceste lucruri nu mai sunt valide pentru percepţia publicului. Publicul vrea mai mult. Nu mai este satisfăcut doar pentru că se poartă medicii frumos cu el, doar că nu este prea multă birocraţie, poate că s-a schimbat ceva şi în spitale şi atmosfera arată altfel faţă de acum 10-15-20 de ani, iar ceea ce ne spune asta, medicamente scumpe, mai bune, şi tratamente mai bune, înseamnă că avem de-a face cu un alt tip de populaţie pe care trebuie să o satisfacă acest sistem de sănătate, sistem de sănătate important fundamental astăzi pentru că el reprezintă, este expresia formalizată a celei mai importante preocupări pentru publicul din România.”
În ceea ce priveşte terapiile noi, cele celulare şi genice, mai puţin de jumătate dintre intervievaţi ar fi dispuşi să ia medicamentele respective şi puţin peste un sfert dintre ei le-ar lua dacă nu ar avea altă opţiune.

RADOR

Foto: Pixabay