-

După aproape trei luni de la începutul anului școlar 2018-2019, aproape 50.000 de elevi din ciclul primar și gimnazial au început să primească de luni, 26 noiembrie, lapte, corn și măr.

Programul national a început cu întârziere din cauza licitatiilor, judetul Neamt fiind împartit pe patru loturi, iar pentru fiecare s-au înscris câte trei firme.

„Costul estimat este de 9 milioane de lei. În ceea ce priveste componenta de lapte si cea de mar este sustinuta de Uniunea Europeana prin intermediul APIA, iar pentru corn, componenta este subventionata în totalitate de la bugetul de stat. Pentru cele patru loturi am avut câte trei firme înscrise la licitatie pe fiecare lot, ceea ce a îngreunat procedura de achizitie. Acum contractele sunt semnate, iar câstigatorii sunt asocieri de firme. Banii alocati pentru perioada în care nu s-au livrat produsele, pe componenta europeana nu se vor face trageri, iar pe componenta de la bugetul de stat nu se vor cheltui, urmând a fi înregistrata o economie la final de an scolar”, a spus Catalin Chitei, administrator public.

Din pacate, pentru multi copii din zonele mai sarace ale judetului, programul „Cornul, laptele si marul”, reprezinta o masa sigura pe zi. Daca laptele si cornul, sau alte produse de patiserie vor ajunge în fiecare zi pe bancile micutilor, marul este programat de doua ori pe saptamâna.

GIANINA BUFTEA