-

Al doilea pol de dezvoltare al judeţului Cluj este zona Turda-Câmpia Turzii de pe Valea Arieşului. La nivel naţional, dar şi european, municipiul Turda este campion în atragerea fondurilor comunitare.

Vă reamintim că, în 2016, municipiul Turda a câştigat primul loc la nivel european într-o competiţie privind atragerea fondurilor europene la care au participat 2500 de oraşe.

Primarul Cristian Octavian Matei: „Procedurile sunt foarte greoaie, fiindcă nu s-a lucrat deloc în acest domeniu precum în alte ţări ca Polonia, Slovacia, care au început mai repede decât noi, au aderat mai repede la comunitate şi au prins printre primele fondurile europene. Cam în 2 ani jumătate eu am reuşit, împreună cu echipa mea, să elaborăm circa 68 de proiecte. Majoritatea sunt înregistrate pentru a fi finanţate.

Finanţări am semnat pentru foarte multe dintre proiecte, multe deja sunt în lucru. Avem un proiect foarte important pe Turda, care e şi de valoare foarte mare (32 de milioane de euro), un plan de mobilitate urbană. Am luat locul I în Europa, a fost o confruntare între 2500 de localităţi. Am fost invitaţi pentru a ne susţine acest proiect la Bruxelles. A fost muncă multă, echipa este mare. Am reuşit să formez această echipă care e în jurul meu şi care mă ajută foarte mult la elaborarea acestor proiecte.

Pe plan naţional am reuşit să obţinem locul I, un titlu conferit de către Agenţia Naţională de Dezvoltare. Suntem amplasaţi într-o zonă de deal şi de câmpie, care conţine circa 19 localităţi, toate acestea făcând parte din Comunitatea Urbană Arieş. Căutăm să realizăm un confort al acestor localităţi şi următorul pas va fi un plan de mobilitate urbană pe această comunitate urbană Arieş. Eu am solicitări foarte multe, atât de la persoane fizice cât şi de la entităţi economice care doresc să se reloce în zona noastră urbană, care în acest fel va creşte progresiv, ţinând cont şi de faptul că pe teritoriul Turda există şi un inel de autostradă.

Investitorii sunt din ce în ce mai prezenţi, am aproape zilnic întâlniri cu investitori. Foarte mulţi încep deja să se orienteze spre Turda datorită şi poziţiei centrale în Podişul Transilvaniei, dar în special pentru facilităţile care le sunt acordate. Avem câteva centre logistice care sunt în dezvoltare, chiar acum 2-3 săptămâni am fost contactaţi de către un alt centru logistic care s-a dezvoltat în sistemul privat pe teritoriul Turdei, aceeaşi firmă care are şi un parc logistic la Apahida.

În Turda va fi un centru logistic cu 4.000 de persoane. De circa 10 zile a venit la Turda firma Bosch, care intenţionează să ajungă la 1.100 de angajaţi până în 1 ianuarie. Avem deja destul de multe multinaţionale care îşi desfăşoară activitatea în Turda, iar industriile poluante care au existat în oraş până acum nu mai există. De asemenea, firma Dedeman îşi dezvoltă chiar în zona industrială un centru pe o suprafaţă de 8.6 hectare. Ni s-a aprobat o sală polivalentă a cărei construcţie va începe în scurt timp. Avem deja aprobările pentru o nouă autobază, unde vor fi autobuzele electrice care au început să vină (până în 2 decembrie trebuie să vină 20 de autobuze electrice).

În noiembrie 2016, am obţinut statutul de staţiune balneo-climaterică; în urma acestui statut am putut să accesăm fonduri pentru 20 de străzi în zona Băile Sărate, cartierul cel mai apropiat de salină, unde au apărut deja foarte multe pensiuni şi încep să apară puncte de tratament balnear. De asemenea am obţinut 32 de milioane de lei de la Guvernul României pentru şcoli.

În 2014, eram directorul Companiei de Apă şi am început un proiect european ca toată zona Turda, Câmpia Turzii şi o altă asociaţie de dezvoltare intercomunitară numită Apa Văii Arieşului, care conţine 15 localităţi, să aibă apă şi canal 100%. Am reuşit în final să atragem 150 de milioane de euro, au fost aprobate fondurile şi s-a semnat finanţarea".

RADOR

Foto: Pixabay

Citește mai mult despre stil de viațăsfatul medicului și idei practice.

Vezi și Nodulii tiroidieni și cancerul. Ce trebuie să știi