-

Din cauza răspândirii rapide a epidemiei de coronavirus, se va institui carantină pe o perioadă de două săptămâni în două localităţi emblematice din Cluj locuite preponderent de maghiari.

Este vorba despre comuna Sic, renumită pentru tradiţiile sale populare, şi comuna Săvădisla. Decizia luată în acest sens de Direcţia pentru Situaţii de Urgenţă al Minitserului de Interne a fost anunţată de prefectul judeţului Cluj. La intrarea celor două localităţi au fost deja amplasate posturi de control ale poliţiei. Poliţiştii îi atenţionează, deocamdată, pe cei care sosesc în aceste localităţi asupra pericolului de infectare. Potrivit regulilor privind instituirea carantinei, sunt interzise organizarea spectacolelor şi a evenimentelor private, precum şi proiecţiile de film. Deasemenea, trebuie închise restaurantele, barurile şi pensiunile. Ceremoniile religioase pot avea loc numai în aer liber, prin participarea a cel mult 20 de persoane. În cele două localităţi învăţământul s-a desfăşurat şi până acum în sistem online, purtarea măştilor de protecţie fiind obligatorie pe străzi. Restricţiile nu influenţează transportul mărfurilor, în schimb cei care tranzitează aceste localităţi nu au voie să se oprească. Locuitorii comunelor pot părăsi localitatea doar cu un motiv întemeiat. Ieşirea şi intrarea în cele două localităţi este permisă numai în cazul în care locurile de muncă ale locuitorilor sunt în alte localităţi, respectiv dacă elevii învaţă, de asemenea, în alte localităţi, ceea ce trebuie să certifice angajatorul şi şcoala respectivă.

Locuitorii celor două comune pot pleca la munci agricole sau să-şi vândă produsele, să îngrijească persoane în vârstă sau bolnave, pentru îngrijiri medicale care nu suferă amânare sau la înmormântarea membrilor familiei, însă în aceste cazuri trebuie să prezinte o declaraţie în scris poliţiştilor aflaţi la marginea comunei. Primarul comunei Sic, János Sallai, a declarat pentru Agenţia de Presă MTI că în localitatea cu 2459 locuitori, din care 95,8% sunt maghiari, au fost confirmate 25 de persoane infectate cu virusul COVID-19, dar - după cunoştinţele lor - mai sunt cinci cazuri.

Primarul a menţionat că nu ştie cum a ajuns epidemia de coronavirus în comună, dar - în opinia sa - ar putea să aibă legătură cu stilul de viaţă al locuitorilor. Multe femei din comună fac curăţenie sau mâncare la familiile din Cluj-Napoca, iar mulţi dintre bărbaţi lucrează ocazional în construcţii pretutindeni în lume.

La rândul său, primarul comunei Săvădisla, István Asztalos, a scris pe pagina sa de socializare că multe persoane s-au infectat, probabil, cu ocazia unui botez care a avut loc la începutul lunii octombrie. Primele cazuri au fost diagnosticate cu peste zece zile mai târziu, astfel că între timp epidemia s-a răspândit. Din cauza cifrelor, la biserica reformată slujba a fost oficiată duminică deja prin sistem online. Comuna Săvădisla numără 1.071 locuitori, din care 90% sunt maghiari, şi au fost raportate 23 de cazuri de infectare cu COVID-19.

Carantina a fost instituită doar în Săvădisla, reşedinţa comunei. Sic şi Săvădisla sunt primele localităţi din Transilvania în care a fost instituită carantina din cauza epidemiei de coronavirus.

RADOR
Foto: Pixabay